Sănătate mintală: 62% dintre francezi suferă de o tulburare psihică de-a lungul vieții

DCMedical Team |
Data publicării:
Probleme / FOTO: Freepik
Probleme / FOTO: Freepik

Potrivit unui sondaj realizat de Odoxa, 45% dintre francezi au fost afectați de o tulburare psihică în ultimii cinci ani, în special femeile și tinerii. Principalele cauze? Motive personale, cum ar fi un doliu în familie sau dificultăți economice, situația în lume, dar și profesională.

62% dintre francezi au suferit de o tulburare de sănătate mintală de-a lungul vieții, iar 45% doar în ultimii cinci ani, conform sondajului realizat de Odoxa pentru cabinetul de prevenire a dependențelor la locul de muncă GAE Conseil.

Tulburările de somn sunt cele mai frecvente, afectând, pe durata vieții, 53% dintre respondenți. De asemenea, anxietatea este resimțită de mai mult de jumătate din populație (51%).

„Urmează depresia, care afectează o treime din populație, și sindromul de epuizare profesională (burn-out), care afectează un sfert dintre francezi”, se arată în sinteza sondajului. 18% dintre cei 2.010 francezi chestionați au declarat că au avut gânduri suicidare, 15% suferă de stres post-traumatic, iar 14% de hiperactivitate. De asemenea, 6% dintre participanții la sondaj au vorbit de tulburări de personalitate, 6% de tulburare bipolară și 4% de schizofrenie.

Situația profesională, un factor declanșator pentru 50% dintre francezi

Femeile sunt mai afectate decât bărbații: 69% dintre ele au suferit de cel puțin o astfel de tulburare de-a lungul vieții, comparativ cu 54% în cazul bărbaților. În ultimii cinci ani, 51% dintre femei au fost afectate, față de 38% dintre bărbați.

Tinerii sunt, de asemenea, o categorie vulnerabilă. Mai mult de jumătate dintre cei sub 35 de ani afirmă că au avut o tulburare de sănătate mintală în ultimii cinci ani, comparativ cu doar o treime dintre cei peste 65 de ani. Generațiile mai tinere sunt, de asemenea, mai afectate de gândurile suicidare, tulburările bipolare și schizofrenie, în comparație cu restul populației.

Prinicipalele cauze

În acest sondaj, francezii identifică principalele cauze ale acestor tulburări. 81% dintre ei menționează motive personale sau „situația din lume”, iar jumătate consideră că și situația lor profesională este responsabilă.

Mai precis, aproape unul din patru francezi afectați își asociază tulburarea cu un eveniment dureros, precum un doliu în familie sau o despărțire, 28% cu o situație personală, 26% cu dificultăți economice și 12% cu o boală cronică. De asemenea, 28% indică drept cauză situația din lume, incluzând eco-anxietatea, situația politică, războaiele, terorismul sau criza economică.

Locul de muncă este direct menționat de 37% dintre francezi, ceea ce îl face „a doua cauză cea mai frecvent citată”. În plus, 25% atribuie tulburarea lor de sănătate mintală dezechilibrului dintre viața profesională și cea personală, iar 7% șomajului.

Problemele de sănătate mintală și dependențele 

Sondajul evidențiază și legătura dintre tulburările de sănătate mintală și dependențe. „Consumul de substanțe și practicile cu risc adictiv sunt mai frecvente la persoanele care suferă de o tulburare de sănătate mintală”, arată studiul.

60% dintre francezii care au semnalat o tulburare psihică în ultimii cinci ani consideră că sunt dependenți de cel puțin un obicei, de la utilizarea excesivă a rețelelor sociale până la consumul de substanțe psihotrope. În schimb, acest procent scade la 31% – aproape la jumătate – în rândul celor care nu se consideră afectați de probleme psihice.

Printre comportamentele cele mai periculoase, persoanele afectate de o tulburare de sănătate mintală în ultimii cinci ani sunt:

- de 14 ori mai predispuse să devină dependente de medicamente psihotrope decât cele fără astfel de probleme,
- de 7 ori mai predispuse la tulburări alimentare precum anorexia, bulimia sau hiperfagia,
- de 5 ori mai predispuse la consumul de cocaină.

„Trebuie menționat că această corelație nu înseamnă neapărat că există o relație de cauzalitate între tulburările de sănătate mintală și dependențe”, se precizează în raport.

Dacă ne concentrăm pe persoanele active profesional, observăm că unul din doi angajați a suferit de o problemă de sănătate mintală în ultimii cinci ani, comparativ cu 38% dintre persoanele inactive. În plus, 51% dintre cei activi declară că au cel puțin o dependență, față de 37% dintre inactivi.

În plus, indiferent dacă sunt afectați sau nu de probleme de sănătate mintală, francezii consideră că angajatorii (79%), autoritățile publice (73%) și companiile de asigurări și mutualele (72%) nu acționează suficient pentru a preveni și sprijini persoanele afectate de dependențe și probleme de sănătate mintală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel