Sănătate și obezitate: Nu contează cât de repede slăbești, ci cât de mult

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Stil de viață sănătos
Stil de viață sănătos

Ca să câștigi sănătate, tot ce trebuie să faci e să scapi de obezitate. Asta pare să fie morala unui studiu care arată că dacă slăbești încet sau repede nu contează, pentru asta nu va înclina balanța făcându-te mai sănătos. Când vine vorba de sănătatea generală, contează doar cât de mult slăbești. Cercetătorii arată și câte kilograme e bine să slăbești într-o săptămână!

Cercetătorii de la Universitatea York au descoperit că persoanele care pierd rapid în greutate n-au niciun beneficiu în plus când vine vorba de sănătatea generală față de cele care o pierd încet kilogramele în plus. Ei spun că importantă este greutatea pierdută în ansamblu, care poate avea un impact asupra sănătății generale.

Numărul de kilograme pierdute e cheia

În studiul condus de Jennifer Kuk, profesor asociat la Facultatea de Sănătate a Universității York, cercetătorii au analizat datele a peste 11.000 de pacienți dintr-un program clinic de gestionare a greutății, finanțat din fonduri publice, și au constatat că cei care au pierdut rapid kilograme au avut îmbunătățiri similare în sănătatea metabolică cu cei care au pierdut lent în greutate. În plus, rata de pierdere de greutate contează mai puțin pentru beneficiile generale de sănătate decât numărul de kilograme pierdute.

În mod normal, persoanelor li se recomandă să piardă în greutate de la între o jumătate de kilogram și un kilogram pe săptămână, deoarece pierderea mai rapidă a greutății este legată de un risc puțin mai mare de a dezvolta calculi biliari.

Cu toate acestea, există motive să credem că pierderea mai rapidă în greutate poate avea efecte mai bune pentru bolile cardiovasculare și factorii de risc pentru diabet.

Studiul este primul de acest gen care privește în mod specific factorii de risc pentru sănătatea cardiovasculară și diabetul zaharat.

Slăbitul rapid, risc de calculi biliari

La aceeași pierdere în greutate, nu există nicio diferență în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate în modul în care slăbești, dacă pierzi în greutate rapid sau lent”, spune Kuk, într-un material dat publicității de Universitatea York. 

„Cu toate acestea, având în vedere riscul pentru calculi biliari dat de pierderea rapidă în greutate, încercarea de a slăbi cu 0,5 – 1 kg pe săptămână e opțiunea mai sigură".

Studiul a analizat exact 11.283 de pacienți care au participat la Programul de management al greutății al Clinicilor Medicale Wharton în perioada iulie 2008 - iulie 2017. Cercetătorii au descoperit că pacienții care au pierdut greutate mai repede au avut tendința de a avea o reducere mai mare a obezității și îmbunătățiri mai mari ale stării de sănătate decat pacienții care au slăbit lent. Cu toate acestea, aceste îmbunătățiri ale sănătății asociate cu pierderea mai rapidă în greutate au fost anulate după ajustarea pentru scăderea absolută în greutate.

Slăbește lent cu cel mult 1 kg pe săptămână

Rezultatele arată că avem cu adevărat nevoie să ne concentrăm pe intervenții focusate pe gestionarea pe termen lung a pierderii în greutate, care pot atinge o pierdere susținută în greutate recomandată de 0,5 – 1 kg pe săptămână", conchide Kuk.

Studiul, publicat în Journal of Obesity, poate fi consultat integral (open acces) AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel