Periuță de dinți, sănătate. Cercetători de la Universitatea din Manchester, Anglia, susțin că pe periuța de dinți viețuiesc peste 100 de milioane de bacterii. Oameni de știință de la Universitatea Alabama din Birmingham, SUA, au descoperit germeni fecali și pe periuțele de dinți. „Sunt sute de microorganisme în gura noastră în fiecare zi", spune Gayle McCombs, profesor asociat și director al Centrului de Cercetare a Igienei Dentare de la Universitatea Old Dominion, SUA, informează medicinenet.com.
Dentiștii subliniază că în gură trăiesc o mulțime de germeni care pot fi răspândiți prin folosirea periuței de dinți. De aceea, subliniază specialiștii, este bine să vă mențineți cât se poate de curată periuța.
Periuță de dinți, sănătate. Câteva idei, potrivit sursei citate:
1. Unde vă păstrați periuța de dinți în baie este important - în majoritatea băilor, toaleta este foarte aproape de chiuvetă, unde majoritatea oamenilor își păstrează periuțele de dinți. De fiecare dată când vă spălați, bacteriile sunt eliberate în aer - și nu doriți ca bacteriile să intre pe periuța de dinți. Medicii vă sfătuiesc să vă păstrați periuța de dinți cât mai departe de toaletă. Într-un dulap de medicamente dacă este posibil și întotdeauna închideți capacul toaletei înainte de spălarea pe dinți, pentru a minimiza răspândirea bacteriilor pe periuța de dinți.
2. Capetele periuțelor de dinți - un studiu realizat de o fundație de sănătate din State (NSF) arată că periuțele de dinți sunt al treilea produs plin de germeni din gospodărie (după bureții de bucătărie și chiuvetele din bucătărie). Nu uitați să curățați regulat suportul pentru periuțe ca să eliminați germenii.
3. Păstrarea periuțelor de dinți - după ce ați mutat periuța de dinți cât mai departe de toaletă și ați curățat suportul pentru periuța de dinți, iată câteva sfaturi pentru păstrarea ei fără germeni: spălați-o cu apă de la robinet de fiecare dată o folosiți. Lăsați-o să se usuce bine între fiecare spălat pe dinți. Nu utilizați capace de periuță de dinți care pot crea un teren propice de înmulțire pentru bacterii. Țineți periuța de dinți în poziție verticală într-un suport. Nu folosiți periuța de dinți a altcuiva sau lăsați pe cineva să o utilizeze pe a voastră. Păstrați periuțele de dinți separate. În cazul în care periuțele de dinți se ating, se pot schimba germenii.
Periuță de dinți, sănătate. Recomandări ale Asociației Americane Dentare
Asociația Americană Dentară (ADA) susține că înmuierea periuței de dinți într-o clătire cu apă de gură antibacteriană după utilizare poate reduce cantitatea de bacterii. Nu încercați să sterilizați periuța de dinți într-un cuptor cu microunde sau în mașina de spălat vase. Potrivit ADA, majoritatea periuțelor de dinți nu sunt făcute pentru a rezista acestor condiții, iar acest lucru ar putea deteriora peria și reduce eficiența acesteia.
Aceeași asociație vă sfătuiește să vă schimbați periuța de dinți la fiecare 3-4 luni sau mai des dacă sunteți bolnav sau aveți un sistem imunitar slăbit. Același lucru e valabil și pentru periuțele de dinți electrice – capetele periuțelor. Reprezentanții ADA recomandă periajul și folosirea aței dentare cât mai des posibil și clătirea gurii cu o apă de gură antibacteriană înainte de perierea dinților pentru a elimina bacteriile înainte de a ajunge pe periuță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.