Sâmburii de caise, otrăvitori sau benefici? Care este cantitatea sănătoasă

Monika Baciu |
Data publicării:
samburii de caise - FOTO: Freepick
samburii de caise - FOTO: Freepick

Sâmburii de caise pot deveni otrăvitori dacă sunt consumați în cantitate mare.

Sâmburii de caise pot pune în pericol sănătatea. 7-8 consumați zilnic sunt otrăvitori. Sâmburii amari de caise conțin amigdalina, care poartă şi denumirea de vitamina B17. Amigdalina este transformată, odată ce pătrunde în organism, în cianură.

Potrivit cercetătorilor, cianura ucide celulele din corpul uman, împiedicându-le să folosească oxigen. Cianura este deosebit de dăunătoare pentru inimă și creier, deoarece folosește mult oxigen.

Vezi și: Afecțiunile cardiace, problemă în rândul tinerilor. Rădulescu: Observăm tineri care fac stop cardiorespirator din senin

Studiile au infirmat beneficiile amigdalinei

Potrivit Medical Times Today, oamenii de știință au încercat să folosească amigdalina pentru tratarea cancerului, astfel încât cianura să ucidă celulele canceroase. Numai că studiile realizate au arătat că amigdalina este transformată în cianură în stomac, fiind apoi răspândită în tot organismul. Efectele consumului de amigdalină în cantităţi mari nu numai că poate cauza probleme serioase, însă poate fi chiar şi fatal.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor menționează că semințele de caise "pot avea cantități substanțiale de substanțe chimice care sunt metabolizate în cianuri”.

”Estimările afirmă că consumul a 50 până la 60 de sâmburi de caise ar putea oferi o doză letală de cianură. Cu toate acestea, otrăvirea cu cianură poate apărea la niveluri mult mai scăzute” arată Medical News Today.

Vezi și: Smochinele, benefice pentru diabetici. Cum ajută organismul

Sâmburii dulci, benefici pentru organism

Sâmburii de caise pot fi folosiți în tratamente cosmetice sau medicale. În medicină chineză, sâmburii de caise sunt folosiţi pentru tratarea durerilor articulare. Având un efect detoxifiant, sâmburii de caise reduc şi inflamaţia.

Sâmburii dulci de caise conţin şi acid pangamic, care a fost asociat cu scăderea riscului de apariţie al afecţiunilor de inimă. Prezent în foarte puţine alimente, acidul pangamic îmbunătăţeşte circulaţia cardiovasculară şi reduce posibilitatea dezvoltării bolii cardiace ischemice. 

Consumate regulat şi în cantităţi moderate, seminţele caiselor pot scădea tensiunea arterială, micşorând astfel riscul de infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale sau ateroscleroza.

Totodată, sâmburii de caise conţin fosfor care ajuta la îmbunătăţirea funcţiei de reţinere a creierului şi la menţinerea unei stări de vitalitate pe parcurul zilei. De asemenea, procesul de memorare este sutinut şi de prezenţa acetilcolinei şi lecitinei. Se recomanda consumul în cure de câte două săptămâni, urmate de 14 zile de pauză. 

Vezi și: Umărul înghețat, afecțiunea fără cauze cunoscute. Cum se tratează

Cum se consumă sâmburii de caise

Majoritatea persoanelor prefera să consume sâmburii de caise în stare crudă sau prăjită şi sunt adesea un înlocuitor pentru migdale. În general, se recomanda curele de două săptămâni, cu încă 10 sau 14 zile de pauză. Din cauza prezenţei substanţelor toxice, doza indicată de medici nu trebuie să depăşească 8-10 seminţe pe zi.

Altă modalitate de a beneficia de proprietăţile sâmburilor de caise este folosirea lor:

- În salate;

- În iaurturi;

- În preparate dulci, ca înlocuitor pentru alte oleaginoase;

- În smoothie-uri sau piureuri;

- Sub formă de creme, loţiuni sau uleiuri (datorită efectelor benefice asupra pielii). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel