În vremurile medievale, salvia a fost numită "Salvia Salvatrix", adică "salvia, salvatoarea". Acest lucru se datorează faptului că era unul din ingredientele principale folosite de hoți pentru a evita ciuma în timp ce jefuiau pentru comori.
Salvia - istorie interesantă
Salvia are o istorie extinsă ca o plantă medicinală. A fost folosită de vechii egipteni pentru fertilitate, iar în primul secol d.Hr., un medic grec, farmacolog și botanist (cunoscut acum ca părintele farmacologiei), a raportat că salvia poate ajuta la oprirea sângerărilor și vindecarea ulcerațiilor. De asemenea, el a folosit suc de salvie pentru a trata tusea și răgușeala.
De atunci, salvia a fost folosită pentru tratarea diferitelor afecțiuni, cum ar fi entorse, astm și sangerări menstruale excesive.
Beneficiile sănătoase ale salviei sunt atribuite flavonoidelor, cum ar fi apigenina, luteolina și diosmetina, cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante și antiinflamatoare. Salvia poate oferi organismului tău și acid rosmarinic, un compus polifenolic cu potențial nelimitat pentru sănătate.
Datorită popularității de "salvatoare" ca remediu la domiciliu, salvia a fost extensiv studiată.
Astfel, s-a descoperit că:
1. Ajută la ameliorarea simptomelor bolii Alzheimer - Salvia sporește activitatea cognitivă și protejează împotriva bolilor neurodegenerative, inclusiv Alzheimer și demență. Unele studii arată că salvia poate stimula memoriei.
2. Ajută la scăderea colesterolului și a glucozei din sânge - Un studiu publicat în 2013 a arătat că participanții cărora li s-au administrat extract de frunze de salvie au avut niveluri mai scăzute de glucoză, HbA1c, colesterol total, trigliceride și LDL (nivel scăzut de colesterol), după trei luni de tratament.
3. Reduce simptomele menopauzei - Într-un studiu realizat în 2011, cercetătorii S. Bommer, P. Klein și A. Suter au raportat că administrarea de comprimate de frunze de salvie proaspete a redus în mod semnificativ cu 50% simptomele de "bufeuri" la femeile menopauzale, după doar patru săptămâni. După opt săptămâni, bufeurile au fost reduse cu 64%.
De asemenea, salvia mai poate fi utilizată pentru dureri în gât, tuse și răceală obișnuită. Pune o linguriță de frunze de salvie într-o jumătate de ceașcă de apă timp de 30 de minute și apoi folosește-o ca gargară. Un studiu din 2009 a concluzionat chiar că utilizarea unui spray pe bază de salvie și echinacee este aproape la fel de eficientă ca un spray cu clorhexidină / lidocaină în ameliorarea durerilor de gât.
Salvia, planta binecuvântată de Maica Domnului
Potrivit unei legende, salvia a fost singura plantă care a adăpostit-o pe Fecioara Maria cu Pruncul Iisus în braţe, în timp ce fugea din calea regelui Irod. Acesta dăduse ordin ca în tot regatul copiii sub 2 ani să fie ucişi. Pentru că au scăpat de furia soldaţilor, ascunşi sub frunzele salviei, Maica Domnului ar fi binecuvântat planta: „De azi înainte tu vei fi floarea preferată a oamenilor. Îţi dau puterea să vindeci pe om de toate bolile şi să-i salvezi de la moarte, aşa cum ai făcut tu cu mine".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.