Salvestrolii, benefici pentru sănătate. Care este rolul lor și unde se găsesc

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
salvestrolii benefici pentru sanatate. FOTO: Freepik @hoang
salvestrolii benefici pentru sanatate. FOTO: Freepik @hoang

Salvestrolii sunt microelemente nutritive cu efect de reparare celulară.

Salvestrolii sunt microelemente nutritive, recent descoperite, care sunt esențiale în menținerea unei sănătăți echilibrate. Denumirea salvestrolilor vine din latinescul Salvia, adică a salva, și este dată unui grup specific de compuși care se găsesc din abundență în fructele și legumele de culoare închisă, precum afinele, murele sau strugurii, dar și în portocalele bio.

Rolul salvestrolilor este de a proteja împotriva infecțiilor, notează Savant Health.

Comparativ cu antioxidanții, care neutralizează radicalii liberi, prin cedare de electroni, salvestrolii acționează dincolo de antioxidanți, având un impact major doar asupra celulelor deteriorate, fiind considerate un soi de citostatice naturiste.

Salvestrolii sunt produși atunci când plantele sunt atacate de dăunători, virusuri, bacterii sau ciuperci.

”Plantele sunt mult mai susceptibile de a fi atacate de patogeni, cu pesticide. Planta este protejată să nu fie atacată de dăunători și nu mai are logică să sintetizeze salvestroli să se apere, că nu mai are împotriva cui. Plantele sunt mult mai susceptibile de a fi atacate de patogeni în perioada coacerii.

Ori fructele, sunt de cele mai multe ori culese înainte de a se coace, ținute în depozite pentru că atunci când ajung pe rafturile magazinelor să aibă o formă perfectă. Deci am pierdut încă o etapă în care se pot produce salvestroli”, a declarat Iuliana Vasilache, farmacist principal, la Pro Tv.

Salvestrolii, beneficii pentru sănătate

Celulele din organism folosesc acești micronutrienți pentru a corecta lucrurile atunci când ele nu funcționează bine. Concret, în mod normal organismul ar folosi salvestrolii ca un mecanism de autoprotecție atunci când celulele acționează anormal, în general o inflamație de un anumit tip.

Din păcate, ca urmare a obiceiurile alimentare proaste, dar și a consumului de alimente procesate, organismul uman este privat de nutrienții esențial pentru o sănătate bună.

Astfel, antioxidanții care vin din surse naturale sunt instabili. ”Se descompun, sunt metabolizați foarte repede la nivelul tubului digestiv și nu ajung în forma lor de moleculă antioxidantă la nivelul celulelor și țesuturilor”,  a afirmat dr. Camelia Stancu, Institutul de Biopatologie Celurală.

Partea bună a lucrurilor este că putem să ne producem singuri molecule antioxidante, adică acel colesterol ”bun”, produs în număr mare prin intermediul mișcării.

Vezi și: Endourologia, tehnica ce distruge piatra la rinichi și tumora vezicală. Geavlete: E absolut incredibil! Bolnavul vine dimineață, iar seara merge acasă

Indicele ORAC și impactul asupra sănătății. Care sunt alimentele cele mai bogate în antioxidanți

Indicele ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen, µmol TE/100g) sau scorul ORAC este o metodă dezvoltată de oamenii de știință de la Institutul Național de Sănătate și Îmbătrânire (NIH) pentru a măsura capacitatea antioxidantă a diferitelor alimente.

Potrivit teoriei radicalilor liberi a îmbătrânirii și a bolilor, un aport ridicat de antioxidanți din alimente va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, printre acestea aflându-se bolile Parkinson și Alzheimer, dar și bolile de inimă sau diferite tipuri de cancere.

În cazul în care nivelul de antioxidanți este redus se instalează stresul oxidativ, care se poate manifesta prin:

- căderea părului, apariția ridurilor și pierderea elasticității pielii

- creșterea riscului de boli cardiovasculare, din cauza arterelor înfundate

- slăbirea vederii

- apariția sindromului metabolic

- deteriorarea celulelor de la nivelul creierului

- diferite tipuri de cancer

 - inflamații în organism.

Cei mai comuni antioxidanți sunt: vitamina C, vitamina E, vitamina A, beta-carotenul, catechinele, flavonoidele, resverastolul, luteina, seleniul, zincul.

Indicele ORAC, fructe și legume

Fructele de pădure au cel mai ridicat indice ORAC. Zmeura are o valoare ORAC de 5.065 µmol TE/100g, în timp ce afinele au indicele de 4.669, iar căpșunile au 4.322. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Dermatita herpetiformă, boala Duhring, cauze, simptome și tratament. Badea: Sunt cel mai intolerant la gluten, eu și alți câțiva de la planetă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel