Salmoneloza: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Carnea și ouăle crude, pe lista vinovaților

Anisia Nica |
Data publicării:
salmoneloza FOTO: Pexels @estudio gourmet
salmoneloza FOTO: Pexels @estudio gourmet

Salmoneloza: cum se manifestă și ce metode de diagnostic și tratament există? Ce se întâmplă dacă mănânci ouă crude?

Infecția cu Salmonella este cauzată de o bacterie care trăiește în mod normal în intestinul oamenilor, dar, care poate cauza probleme de sănătate severe.

Cauze

Salmoneloza este o boală infecțioasă determinată de bacterii din genul Salmonella. Infecția se realizează în urma consumului alimentelor sau apei contaminate, iar cel mai frecvent aceasta este cauzată de produse de origine animală (carne, ouă, produse lactate). Acestea sunt periculoase dacă sunt consumate în stare crudă sau dacă sunt preparate termic insuficient.

Infecția poate fi cauzată și în urma gătirii alimentelor de către persoane cu o igienă precară, care nu se spală pe mâini și contaminează alimentele.

Persoanele cu sistem imunitar scăzut, copii sau pacienții cu boli cronice sunt cei mai predispuși la salmoneloză.

Simptome

Boala se manifestă, de obicei, cu tulburări digestive și include:

-diaree care poate fi chiar cu sânge;

-stare de greață și vomă;

-febră;

-dureri abdominale;

Dacă diareea este persistentă și intensă, corpul se deshidratează și pierde o cantitate semnificativă de electroliți. Aceste simptome necesită rehidratare cu perfuzii intravenoase.

Unele specii de Salmonella pot determina febră tifoidă, o afecțiune care poate fi mortală. Aceasta se manifestă prin diaree sau constipație, dureri de cap, febră, dureri abdominale, iar unele persoane prezintă erupții cutanate.

Diagnostic și tratament

Diagnosticul salmonelozei se pune pe baza testelor de laborator din proba de scaun a persoanei la care se suspicionează boala.

Tratamentul este stabilit întotdeauna de medicul specialist și se referă la administrarea antibioticelor și a medicamentelor pentru ameliorarea simptomelor. De obicei, se prescriu substanțe antipiretice pentru reducerea febrei, antidiareice și se poate face și rehidratare cu perfuzii intravenoase. 

Când se prescriu antibiotice este nevoie și de administrarea probioticelor pentru menținerea echilibrului florei intestinale.

Vezi și: Scarlatina: cauze, simptome, diagnostic, tratament. Cât de CONTAGIOASĂ este și ce complicații dă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel