Din păcate, un aliment contaminat cu salmonela nu poate fi depistat prin simpla privire a acestuia sau prin miros. Acest lucru poate fi determinat numai printr-un test de laborator. Puteți însă să luați măsuri pentru a limita riscul de intoxicații alimentare provocat de consumul de alimente contaminate cu această bacterie.
Simptome
Potrivit Centrului de Control și Prevenție a Bolilor, dacă dezvoltați crampe abdominale, diaree și febră în termen de 12 până la 72 de ore după consumul unui aliment iar simptomele durează de la patru la șapte zile, este posibil să fiți infectat cu salmonella. Carnea de pasăre infectată cu Salmonella este una dintre cele mai frecvente cauze ale acestui tip de intoxicații alimentare, dar și alte alimente pot fi contaminate, cum ar fi ouăle, carnea, brânza, nucile, laptele nepasteurizat, sucurile de fructe, condimentele, fructele și legumele crude.
Evitarea contaminării
Agenția Americana de Siguranță Alimentară recomandă să se evite consumul de alimente crude. Gătiți ouăle până când albușul și gălbenușul sunt ferme, țineți la rece alimentele și nu lăsați mâncarea afară mai mult de două ore. Folosiți ustensile separate pentru mâncare gătită și cea crudă, spălați-vă des pe mâini și curățați toate ustensilele și suprafețele înainte și după utilizare. Gătiti carnea la temperaturi mari pentru a ucide bacteriile în cazul în care alimentele sunt contaminate, limitând astfel riscul de infectare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.