Salata verde, o legumă populară, bogată în vitamine, minerale și substanțe protectoare. Consumând mai multă salată poate crește aportul de nutrienți esențiali, cum ar fi acidul folic și vitamina C, precum și compuși vegetali, cum ar fi carotenoidele. Acești nutrienți susțin sănătatea generală și reduc riscul unor afecțiuni comune, cum ar fi bolile de inimă. În ciuda variațiilor în ceea ce privește culoarea, gustul și valoarea nutritivă, salata rămâne un aliment de bază în multe diete.
"Salata verde sau lăptuca este o plantă care face parte din familia asteraceelor și a fost cultivată cu mii de ani în urmă în zona bazinului mediteranean fiind prezentă și în bucătăria antică greacă sau egipteană. Există mai multe soiuri de salată verde și de multe ori e dificil de ales tipul de salată cel mai bun. Ca și regula generală, cu cât culoarea frunzelor este mai închisă cu atât salata respectivă este mai bogată în fitoelemente", a declarat Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat.
Foto: Freepik @jcomp
Este bogată în acid folic și vitamina A
Salata verde este bogată în nutrienți esențiali, cum ar fi acidul folic și vitamina A. Acidul folic este o vitamină B esențială pentru dezvoltarea globulelor roșii și diviziunea celulară și este foarte solicitată în timpul sarcinii, datorită rolului său în creșterea și dezvoltarea fătului. În timpul sarcinii, necesarul de folat crește cu 50%, ceea ce face ca salata romană și alte salate bogate în folat să fie o alegere bună pentru creșterea aportului de folat.
"Din punct de vedere nutritiv, salata verde este apreciată pentru conținutul ei caloric foarte redus (90% apă), în plus aduce un aport de acid folic, vitamina C, beta-caroten și potasiu și o substanță fitochimică numită lactucin, care are proprietăți sedative. Ca și beneficii aduse asupra sănătății, salata verde promovează sănătatea hepatică, reduce riscul de boală cardiacă, cancer și combate insomnia", a declarat Lygia Alexandrescu pentru DC Medical.
Salata verde este, de asemenea, bogată în vitamina A, care joacă un rol crucial în creștere, comunicarea celulară, funcția imunitară și alte procese critice, conform Health. Persoanele însărcinate au nevoie de un plus de vitamina A pentru a susține creșterea fătului și propria sănătate în timpul sarcinii și alăptării.
Vitamina K se găsește, de asemenea, în cantități mari în salată, fiind esențială pentru sănătatea oaselor și pentru coagularea sângelui. Pe lângă acidul folic, vitamina A și vitamina K, salata conține cantități mai mici de vitamine și minerale precum vitamina C și potasiu, ceea ce o face o alegere nutritivă.
Cum poate fi consumată
Salata verde este o legumă versatilă, care poate fi adăugată la diverse feluri de mâncare pentru a-i îmbunătăți textura, gustul și valoarea nutritivă. Poate fi combinată cu alte legume precum morcovii, ardeii și castraveții pentru o salată bogată în nutrienți, adăugată la sandvișuri, tacos și burrito pentru o masă cu un conținut scăzut de carbohidrați sau folosită pentru a face sucuri verzi și smoothie-uri de casă.
"Salata verde poate fi consumată sub formă proaspătă (în cele mai multe cazuri și este cea mai recomandată formă de consum) dar și sub formă de supă de salată verde sau sote preparat la cuptor. În funcție de soi, salata verde poate fi menținută proaspătă în frigider între 5 și 10 zile, timp în care există riscul să mai piardă din fitoelemente", a adăugat în încheiere Lygia Alexandrescu.
Acestea fiind spuse, salata poate reduce riscul unor afecțiuni comune și poate adăuga culoare, textură, aromă și valoare nutritivă mâncărurilor, ceea ce o face o alegere sănătoasă și delicioasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.