Salată în fiecare zi: de ce este important să conțină o sursă de proteine. Beneficiile pentru sănătate ale consumului zilnic de verdețuri

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
salata Foto: Freepik @timolina
salata Foto: Freepik @timolina

Descoperă beneficiile transformatoare ale încorporării salatelor în dieta zilnică, de la creșterea aportului de fibre la susținerea sănătății intestinale și promovarea pierderii în greutate.

Salata este un aliment popular, adesea servit ca preludiu la felul principal și în restaurantele fast-casual. Ea se prezintă sub diverse forme, cum ar fi salata de varză, salata Caesar și salata verde mixtă. Unii oameni evită salata, în timp ce alții o găsesc creativă. Acest articol explorează beneficiile pentru sănătate ale consumului zilnic de salată, sfaturi pentru o salată sănătoasă, dacă salata poate ajuta la pierderea în greutate și dacă este posibil să mănânci prea multă salată.

Consumul zilnic de salată sau încorporarea legumelor cu frunze verzi în dieta ta poate duce la numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv la creșterea aportului de fructe și legume, așa cum sunt enumerate mai jos.

Vei mări aportul de fibre

Salatele, inclusiv legumele, fructele, fasolea, leguminoasele, cerealele integrale, nucile și semințele, sunt bogate în fibre, care sunt benefice pentru diabet, boli de inimă și regularitate intestinală. Cu toate acestea, doar 5% din populație își satisfac necesarul zilnic de fibre, de 25 de grame pentru femei și 38 de grame pentru bărbați.

O revizuire din 2020 în Nutrients a constatat că aportul de fibre alimentare este asociat cu sănătatea metabolică pozitivă, sănătatea colonului, motilitatea intestinală, reduceri ale bolilor cardiovasculare și scăderea riscului de cancer colorectal.

Citește și: Sparanghelul: eroul necunoscut al alimentației sănătoase. Un superaliment plin de vitamine și nutrienți care susțin sănătatea intestinală și sistemul imunitar

Include proteine în salate pentru a mări sațietatea

Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, doar 1 din 10 persoane din întreaga lume consumă între 400 și 800 de grame de fructe și legume pe zi, cât se recomandă. Deoarece baza unei salate constă, de obicei, din cel puțin 100-200 de grame de legume cu frunze verzi, există un decalaj semnificativ în respectarea acestor orientări nutriționale.

Salatele pot ajuta la respectarea acestor recomandări. Dieticianul Brittany DeLaurentis sugerează adăugarea de proteine în salate pentru a crește sațietatea.

De asemenea, DeLaurentis clarifică faptul că salatele nu trebuie să fie plictisitoare, deoarece o concepție greșită comună este că acestea conțin doar legume. Prin încorporarea mai multor proteine, salatele pot ajuta la menținerea unei diete echilibrate.  Ea recomandă adăugarea unei surse proteine, cum ar fi brânza, tofu, fasole, pui sau un ou fiert, pentru a crește sațietatea.

Vezi și: Metoda Wim Hof: expunerea la apă rece și beneficiile sale pentru sistemul imunitar. Știința din spatele trendului de pe internet

Foto: Freepik

Este posibil să obții mai multe vitamine și minerale

Consumul suficient de fructe și legume poate duce la deficiențe și la efecte secundare nedorite. Legumele cu frunze verzi, cum ar fi salata romană, spanacul, rucola și varza kale, sunt bogate în vitaminele A, C și E, care susțin sănătatea vederii, funcția imunitară și protejează împotriva anumitor tipuri de cancer. Aceste vitamine se dublează, de asemenea, ca antioxidanți cu efecte antiinflamatorii. Salatele conțin minerale esențiale precum potasiu, fier și magneziu.

Salatele susțin sănătatea intenstinală

Diversitatea plantelor este crucială pentru un intestin sănătos, deoarece promovează dezvoltarea bacteriilor bune. Salatele, bogate în polifenoli, pot favoriza microbii intestinali, modificând microflora și având proprietăți prebiotice și antimicrobiene. Un intestin sănătos are un impact asupra întregului organism, de la tractul gastrointestinal la creier, inimă și sistemul imunitar.

Sfaturi pentru a crea o salată echilibrată

Patricia Kolesa, dietician, sugerează că salatele pot fi sărace în calorii doar cu fructe și legume, dar adăugarea de proteine și grăsimi sănătoase le poate transforma într-o masă echilibrată. Pentru a crea o salată bine echilibrată, optează pentru ingredientele preferate și alege produse proaspete, de sezon. Adaugă fructe pentru o aromă dulce și sărată.

Păstrează opțiunile proteice simple, cum ar fi fasolea sau tonul la conservă. Completează cu garnituri precum nuci, crutoane sau merișoare uscate și ia în considerare o vinegretă simplă de casă pentru un dressing delicios.

Este posibil să pierzi din greutate dacă mănânci o salată în fiecare zi?

Salatele, parte a unui stil de viață sănătos, pot contribui la susținerea pierderii treptate în greutate în timp, datorită conținutului scăzut de calorii și conținutului ridicat de fibre. Cu toate acestea, consumul zilnic al unui bol de salate cu frunze verzi nu garantează pierderea în greutate. Pentru a menține un deficit caloric, este recomandat să reduci consumul de garnituri cu conținut caloric ridicat, precum bucățele de bacon, crutoane și sosuri cremoase, deoarece acestea contribuie la aportul total de calorii.

Salata îți detoxifică organismul

Ficatul este un organ vital al corpului care ajută la eliminarea din organism a substanțelor nocive, cum ar fi alcoolul și drogurile. Deși consumul de salată poate atenua simptomele după ce a consumat alimente grase sau bogate în alcool, aceasta nu "inversează" daunele cauzate organismului.

Salatele pot fi un adaos sănătos la o dietă, oferind o varietate de nutrienți, cum ar fi legume, proteine și grăsimi sănătoase. Cu toate acestea, este important să eviți salatele alcătuite exclusiv din verdețuri sau legume, deoarece acestea pot fi prea sărace în calorii, grăsimi sănătoase sau proteine pentru un consum susținut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel