Rybelsus, primul GLP-1 RA oral din lume. Diferența dintre Rybelsus și Ozempic

Rybelsus - Foto: Freepik @markoff_oleh
Rybelsus - Foto: Freepik @markoff_oleh

Rybelsus este primul GLP-1 RA pus într-un comprimat. Care sunt diferențele dintre Rybelsus și Ozempic.

Prin combinarea semaglutidei cu potențiatorul de absorbție SNAC, s-a găsit o modalitate de a furniza un GLP-1 RA într-un comprimat. Este vorba despre Rybelsus, un fel de Ozempic, dar sub formă de pastilă.

Provocările implicate în dezvoltarea unei peptide sub formă de tabletă au inclus depășirea descompunerii enzimatice a stomacului și creșterea absorbției prin epiteliul gastric.

Practic, a fost făcut primul GLP-1 RA într-un comprimat.

Provocările implicate în dezvoltarea unei peptide sub formă de tabletă au inclus depășirea descompunerii enzimatice a stomacului și creșterea absorbției prin epiteliul gastric. A fost nevoie de o moleculă GLP-1 RA adecvată - semaglutida - și de un intensificator al absorbției - SNAC - pentru a transforma în realitate primul GLP-1 RA oral din lume.

Betul Hatipoglu, profesor la Facultatea de Medicină, a subliniat unele dintre diferențele dintre Rybelsus și Ozempic.

"Ele sunt similare în ceea ce privește eficacitatea generală. Cu toate acestea, Rybelsus nu are o etichetă de protecție a inimii, ci este mai degrabă sigur - în prezent", a declarat Hatipoglu, scrie Prevention.

Pe fondul interesului tot mai mare pentru agoniștii peptidei-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1), medicamente utilizate în tratamentul diabetului de tip-2 și pentru managementul greutății, două denumiri ies în evidență: Rybelsus și Ozempic.

Amele sunt produse de compania Novo Nordisk și au ca ingredient activ semaglutida, dar diferă substanțial în modul de administrare și efectele secundare.

Atât Rybelsus, cât și Ozempic ajută la controlul glicemiei și încetinesc golirea stomacului prin imitarea hormonului GLP-1 natural din organism.

Acestea sunt eficiente în reducerea hemoglobinei A1c, un indicator al glicemiei medii pe ultimele trei luni. 

În ceea ce privește pierderea în greutate, ambele medicamente au arătat rezultate pozitive, deși nu sunt concepute special pentru acest scop.

Rybelsus este disponibil sub formă de comprimate orale luate zilnic, în doze de 3 mg, 7 mg sau 14 mg.

Studiile arată că Rybelsus poate duce la pierderi în greutate moderate și la scăderea semnificativă a A1c, cu o eficacitate comparabilă cu alte medicamente orale pentru diabet.

Ozempic este administrat prin injecție săptămânală, cu doze variind între 0,25 mg și 2 mg. Acesta este considerat unul dintre cele mai puternice medicamente pentru diabet și pierdere în greutate disponibile, având și beneficii suplimentare pentru sănătatea inimii, aprobate de FDA.

Diferențele dintre Rybelsus și Ozempic

Principala diferență între cele două medicament este forma de administrare: Rybelsus este un comprimat oral, în timp ce Ozempic are o potență mai mare, fiind asociat cu o scădere mai mare a A1c și a greutății corporale în comparație cu Rybelsus.

În plus, Ozempic are aprobarea FDA pentru reducerea riscului de evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi infarctul sau accidentul vascular cerebral, în timp ce Rybelsus este considerat sigur pentru inimă, dar nu are aceste beneficii aprobate.

Din punct de vedere al reacțiilor adverse, ambele medicamente pot provoca efecte secundare gastrointestinale, cum ar fi greață, vărsături și constipație.

În plus, există riscuri mai grave precum pancreatită și probleme tiroidiene, inclusiv cancer.

Ozempic pare să aibă mai multe efecte secundare anecdotice, precum "fața Ozempic" sau "personalitatea Ozempic", fenomene descrise de unii pacienți.

Ambele medicamente sunt eficiente pentru controlul diabetului de tip 2, însă alegerea între ele depinde de factori precum preferințele pacientului, eficacitatea dorită și costurile asociate.

Cu toate că Ozempic este mai puternic șioferă beneficii cardiovasculare suplimentare, Rybelsus rămâne o opțiune pentru cei care caută o alternativă orală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel