Rutina alimentară este esențială pentru un stil de viață sănătos. Dacă sunteți unul dintre cei cu o rutină neregulată, fie acasă sau la locul de muncă, sărind peste micul dejun, ai putea fi predispus la diferite afecțiuni medicale.
”Intestinul subțire este locul unde are loc 90% din procesul digestiei și absorbției alimentelor, restul de 10% având loc la nivelul stomacului și intestinului gros. În general, intestinul subțire este cel care finalizează procesul de digestie.
Acesta începe în cavitatea bucală, este continuată în stomac și completată în intestinul subțire, sub acțiunea sucurilor secretate de glandele din această zonă. Pentru ca procesul de digestie să se realizeze în parametri normali, mănâncă moderat și la ore regulate”, arată Institutul Clinic Fundeni.
Vezi și: De ce nu ar trebui să porți sutien. 6 motive pentru care ar trebui să renunți la el
Programul alimentar neregulat, riscuri pentru sănătate
Un program alimentar neregulat vă va costa scump sănătatea, ceea ce va duce la diverse tulburări ale stilului de viață, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul. Potrivit cercetării publicate de Proceedings Of The Nutrition Society, persoanele care își respectă ceasul alimentar sunt mai puțin obeze, mențin niveluri mai bune de colesterol, zahăr din sânge și insulină.
Medicii cred că nu este ceea ce mănânci, dar atunci când mănânci joacă, de asemenea, un rol crucial în menținerea legăturii dintre metabolism și ritmul circadian. Hrănirea corpului la ore aleatorii de zi cu zi ar perturba ceasul intern al corpului care afectează procesul de digestie, pofta de mâncare și ar putea crește nivelul de grăsimi rele, zahăr din sânge și colesterol.
Iată cele cinci motive pentru care ar trebui să respecți rutina alimentară și să mănânci la aceeași oră, potrivit NetMeds.
Vezi și: Tulburările mintale, studiu în premieră. Un român conduce analiza în SUA
Activitate metabolică mai bună
Metabolismul este rată la care corpul tău poate arde calorii. Oamenii de știință de la Harvard Medical School spun că corpurile noastre sunt programate să simtă lipsa alimentelor și, ca urmare, organismul poate merge lent, astfel metabolismul cheltuind calorii mai mici. Când se întâmplă foarte des, este dificil pentru organism să piardă în greutate. Sărind peste micul dejun și alte mese ulterioare ar putea crește riscul de diabet de tip 2.
Te menține activ
Alimentaţia în acelaşi timp zilnic, menţine corpul activ în timpul programului de lucru. Prin adaptarea a la timpul tău, puteți să vă păstrați nivelul de energie în sus și mintea concentrată. Lipsa unei mese poate avea efecte adverse asupra metabolismului organismului, poate afecta starea de spirit și performanța zilnică.
Previne gustările nesănătoase
Mâncatul la timp zilnic, îți obișnuiește corpul cu un anumit program. Obiceiurile alimentare regulate ajută organismul să obțină toată energia necesară și, la rândul lor, descurajează consumul mai mic de zahăr, gustări nesănătoase, fast-food-uri. Încercați să alegeți un fruct, fructe uscate sau legume fierte ca parte a gustării de la amiază pentru a menține anumite cantități de energie.
Rutină consecventă
Stabilirea unei rutine consecvente este un obicei bun, deoarece face din alimentaţia sănătoasă o prioritate. Acest lucru duce la un stil de viață mai sănătos, făcând timp pentru antrenamente, concentrându-se pe sarcinile zilnice și să aibă o zi productivă. Poate fi greu inițial să rămânem la o rutină, dar încercați să faceți un efort pentru a rămâne la ea și devine mai ușor cu timpul.
Mănâncă inteligent
Din moment ce aveți o rutină în dietă, nu înseamnă că trebuie să săriți peste invitațiile la prânz sau cină. Planificați-vă din timp, mâncați un fruct, legume fierte sau nuci înainte de cină pentru a vă simți sătui și pentru a oferi organismului combustibilul necesar pentru a-și îndeplini sarcinile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.