Naționala de fotbal a României a obținut un punct în urma meciului disputat în deplasare cu reprezentativa Elveției, pentru EURO 2024, însă bucuria ”egalului” a fost umbrită de accidentarea pe care suferit-o marcatorul celor două goluri, Valentin Mihăilă, component și al lotului de tineret, care a încheiat meciul în lacrimi.
Mai mult, acesta va rata meciul pe care selecționata U21 îl are programat pentru miercuri, 21 iunie, cu Spania U21, în deplasare.
”Ce pot să spun, doar să mă bucur pentru reușitele lui când nimeni nu mai credea în revenirea asta. Bravo lui și să o țină tot așa, păcat de accidentarea pe care a suferit-o.
Nouă și lui îi pare rău că nu poate să ajute echipa de tineret, își dorea foarte mult să joace la un Campionat European (...)
Nu am vorbit cu el, doar prin mesaje și singurul lucru care m-a interesat a fost starea lui de sănătate. A spus că a simțit ceva muscular când a dat golul doi, atunci a simțit o durere la mușchi.
Nu știm despre ce este vorba până nu face investigații”, a declarat pentru Fanatik, Marian Mihăilă, tatăl fotbalistului.
Potrivit celor de la Digisport, din primele informații venite dinspre stafful medical al echipei naționale către lotul de tineret, fotbalistul a suferit o ruptură musculară, situație care însă îl va ține departe de turneul final al Campionatului European.
Ruptura musculară, cauze și factori de risc
Ruptura musculară este rezultatul unei leziuni acute care apare în timpul desfășurării activității sportive sau a activității zilnice și profesionale normale, pe fondul suprasolicitării fizice. Aceasta poate afecta capacitatea de a efectua activități normale, cotidiene, sau de a participa la activități sportive.
Printre cauzele care duc la ruptura musculată se află:
- suprasolicitarea fizică
- lipsa exercițiilor de întindere sau a încălzirii
- lipsa flexibilității fizice.
În ceea ce privește factorii de risc, aceștia includ:
- leziunile anterioare ale mușchilor
- participarea la sporturi de contact, cum ar fi fotbalul, hocheiul, boxul sau luptele
- participarea la sporturi care solicită anumite părți ale corpului mai susceptibile la rupturi musculare (gambe și glezne, mâini, coate).
Ruptura musculară, tipuri
În funcție de gravitatea leziunii, ruptura musculară poate să fie:
- ușoară, o întindere simplă care afectează 5% din fibrele unui mușchi
- moderată, 25-30% din fibrele, însoțită de umflături, reducerea gamei de mișcare și durere
- gravă, cu ruptura reală a unui mușchi, însoțită de umflături extinse.
Ruptura musculară, simptome
Simptomatologia rupturii musculare cuprinde:
- durere ușoară până la intensă
- slăbiciune musculară
- spasme musculare
- roșeață sau vânătăi
- gama redusă de mișcare
- umflături
- durere în repaus
- durere la utilizarea mușchiului afectat sau la articulația acestuia.
Ruptura musculară, diagnostic
Diagnosticul de ruptură musculară se face în urma istoricului medical și a revizuirii simptomelor, precum și după examinarea fizică.
De asemenea, medicul poate recomanda teste imagistice, care includ radiografie și/sau CT, pentru a exclude o fractură osoasă, precum și RMN și/sau ecografie, pentru a vizualiza imagini ale mușchilor, respectiv a tendoanelor și a țesutului moale.
Ruptura musculară, tratament
În cazul unei rupturi musculare ușoare, tratamentul poate să însemne doar imobilizarea părții afectate a corpului cu atelă sau orteză.
De asemenea, pentru reducerea durerii se recomandă administrarea de medicamente cu acțiune antiinflamatoare și injecții cu corticosteroizi.
Odihna este o altă soluție care poate ajuta la refacerea musculaturii, iar în același timp sunt necesare sesiuni de fizioterapie pentru a nu se pierde din forța și abilitățile motorii ale zonei afectate.
În cazul unei rupturi musculare mai grave, în care întregul mușchi este rupt, medicul specialist poate recomanda intervenția chirurgicală pentru a reatașa sau stabiliza mușchiul afectat, notează Mayo Clinic.
În funcție de gravitatea leziunii și de evoluția fizică din perioada de reabilitate, în care vor avea loc și sesiuni de fizioterapie, medicul este cel care va recomanda când și în ce condiții se poate reveni la activitatea normală, inclusiv participarea la activitățile sportive.
Vezi și: Ce afecțiuni se ascund în spatele durerii de stomac de după masă. Când trebuie mers la medic
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.