Ruptura de pectoral mare: semnul dat de arsura în piept. Dr. Liviu Ojoga: Face poc. Tot timpul se examinează în oglindă

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Arsura in piept - Foto: Freepik @YuliiaKa
Arsura in piept - Foto: Freepik @YuliiaKa

Semnul dat de senzația de arsură în piept. "Apare aceeași senzație de arsură, ruptură, se aude un poc ușor de sesizat că s-a întâmplat ceva".

Ruptura de pectoral mare este o leziune relativ rară, dar serioasă, care afectează mușciul pectoral major, unul dintre cei mai mari mușchi din zona pieptului.

Această leziune apare de obicei în urma unui traumatism sau a unei forțe extreme aplicate asupra mușhiului pectoral, cum ar fi ridicarea unui obiect greu sau un impact brusc.

Studiile arată că ruptura de pectoral mare poate fi observată mai frecvent la sportivii care practică sporturi precum ridicarea de haltere, culturismul, rugby-ul sau alte sporturi care implică mișcări repetitice ale brațului sau încărcături mari asupra mușchiului pectoral.

De asemenea, poate apărea și la persoanele mai în vârstă sau la cele care au suferit deja leziuni la nivelul mușchilor sau articulațiilor din zona pieptului.

"Peste muschiul subscapular vine pectoralul mare care se inseră tot pe marginea anterioară a șanțului bicipital. 

Toată lumea știe ce frumos se vede pectoralul mare la cei care fac culturism. Apare în general la Bench Press, cei care ridică greutăți din poziție culcată. 

Apare aceeași senzație de arsură, ruptură, se aude un poc ușor de sesizat că s-a întâmplat ceva. 

Plus că aici dacă discutăm de cei care ridică greutăți, de culturiști, care tot timpul se examinează în oglindă, se vede imediat că nu mai există relieful fosei axilare.

Și riscul mare este cremă, antiinflamator, antialgic și așteptare Și așteptarea aici este nefastă.

Face ca toată reparația să devină extrem de complicată. 

Tehnica este aceeași, numai că aici mușchiul pectoral mare n-are un tendon cum are bicepsul individualizat, lung. E un tendon lat, scurt. 

Pe urmă urmează imediat masa musculară și atunci e foarte greu de însăilat ca să-l poți aduce la loc. 

În momentul în care s-a retractat, s-a modificat, totul devine extrem de complicat. E o tehnică specială cu fascia lată. Trebuie recoltată fascia lata de la pacient, învelit bontul de pectoral mare în această fascie și însăilată împreună cu ea.

E mult mai complicat. Este un tendon extrem de rezistent și se rupe la solicitări mari.

N-am văzut rupturi de pectoral mari decât la sportivi", a declarat Dr. Liviu Ojoga, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC MEDICAL.

Simptomele unei rupturi de pectoral mare pot include durere intensă în zona pieptului, umflături sau echimoze, slăbiciune sau imposibilitatea de a ridica sau de a mișca brațul afectat. 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel