Ruptura de MENISC, comparație cu pietricica din pantof. Dr. Dragomir: După 5-7 zile simptomele se diminuează, dar nu se vindecă

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Ruptura de MENISC, comparație cu pietricica din pantof - Foto: Freepick @wayhomestudio
Ruptura de MENISC, comparație cu pietricica din pantof - Foto: Freepick @wayhomestudio

Răzvan Dragomir, medic chirurg ortoped la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre ruptura de menisc. 

"Genunchiul este format din două oase: femurul sus și tibia jos, care sunt legate de ligamente. Ligamentele sunt niște benzi fibroase, elastice care ne țin articulația stabilă. Avem patru ligamente, dintre care două colaterale în partea laterală și medială a genunchiului. 

În centrul genunchiului, pivotul central, format din alte două ligamente, ligamentele încrucișate. Ele se numesc așa pentru că se încrucișează la propriu, în mod anatomic, nu este o greșeală. 

Sanador

Aceste ligamente asigură stabilitatea articulației.

Apoi avem meniscurile, care sunt două structuri fibro-cartilaginoase care se află între cele două oase, de o parte și de alta, sub forma literei C.

Meniscurile sunt niște structuri care au scopul de a amortiza șocurile în articulație, de a ajuta la lubrifierea corespunzătoare a cartilajului și în felul acesta ajută la un metabolism al celulelor cartilaginoase și, din nefericire, cedează primele.

Meniscurile sunt niște structuri expuse riscului de ruptură. Noi numim leziuni de menisc, dar ele sunt niște rupturi care pot fi complete sau incomplete. În momentul în care meniscul se rupe, la o vârstă tânără, când se rupe o bucată din ele, pentru că este ca o garnitură subțire care, în anumite poziții care implică flexii sau rotație exagerată la nivelul genunchiului este forfecată, meniscul poate fi strâns atât de tare între oase încât poate dezvolta o ruptură.

Ciupitura de menisc sau ruptura de menisc este tot una. Ciupitura înseamnă o ruptură mai mică.

În momentul în care se rupe meniscul, dintr-o structură care oferă protecție cartilajului, prin mișcarea ei nepotrivită are efect abraziv asupra cartilajului pe care ar trebui să-l protejeze și în timp accentuează uzura în zona respectivă. Deci o leziune de menisc poate genera artroză în timp dacă nu este neglijată", a declarat medicul chirurg ortoped, în exclusivitate pentru DC Medical.

Ruptura de menisc, comparație cu pietricica din pantof

 

"În momentul ruperii, pacientul simte o durere vie, ascuțită, ca o cusătură în interiorul genunchiului și asta ulterior se atenuează. După 5 - 7 zile, cu un tratament anti-inflamator și pastile anti-inflamatorii și anti-durere, simptomele se diminuează.

E ca și cum s-ar așeza o pietricică din pantof într-un colț în care nu mai jenează și va mai jena doar când și când. Comparația nu e foarte medicală, dar dacă am avea o piatră în pantof ne doare în momentul în care călcăm pe ea. Dacă o neglijăm, va eroda șoseta și dacă o lăsăm și mai mult, ne va face și o rană în călcâi.

Dacă o scoatem la timp nu se întâmplă nimic. Dacă o remediem imediat după evenimentul acut, atunci nu vor fi probleme asupra țesuturilor care nu au nicio problemă (...)

Meniscul este o structură care are o vascularizație proastă. E împărțit în 3 zone. Zona cea mai internă, cea dintre articulații este avasculară, nu are deloc vase de sânge.

Meniscul, odată rupt, nu sângerează și nu are potențial de cicatricare. De aceea, rupturile de menisc nu se vindecă,  ele rămân rupte și simptomele sunt recurente", a mai spus medicul Răzvan Dragomir.

Despre tratamentul meniscului și multe altele, vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel