Rujul este un produs cosmetic folosit de toate femeile pentru a-și colora buzele. Timp de secole, femeile au folosit o gamă largă de rujuri, luciu de buze și alte produse cosmetice care fac buzele să pară mai pline.
În antichitate, aceste produse cosmetice au fost realizate din materiale naturale, cum ar fi fructe de pădure roşii, pietre preţioase pulverizate sau coloranţi extraşi din anumite plante şi flori.
Vezi și: Hepatita misterioasă, în analiză. OMS: Numărul real de cazuri poate fi subestimat
Rujurile pot fi dăunătoare
Cercetările efectuate de oamenii de știință care lucrează pentru Berkeley's School of Public Health de la Universitatea din California au descoperit că luciurile de buze și rujurile de astăzi pot conține niveluri potențial dăunătoare de crom, plumb, aluminiu, cadmiu, precum și alte câteva metale toxice pentru corpul uman, notează Mayoral Dermatology.
Deși au fost efectuate studii anterioare care au examinat existența metalelor în ruj și alte produse cosmetice, acesta este primul studiu care a analizat și cuantificat efectiv concentrația de substanțe metalice.
Când rezultatele au fost comparate cu cât de mult din aceste metale toxice au fost absorbite de utilizatorii tipici în fiecare zi, concluzia a constatat că expunerea continuă la aceste niveluri ar putea reprezenta o problemă de sănătate pe termen lung, în special pentru persoanele care aplică ruj mai mult de două sau trei ori într-o perioadă de 24 de ore.
Raportul subliniază, de asemenea, că utilizarea medie a anumitor luciuri de buze și rujuri ar putea duce la primirea unor cantități excesive de crom de către o persoană, un cancerigen cunoscut asociat cu dezvoltarea tumorilor abdominale.
Vezi și: Agrișele, doza naturală de energizant. Mențin sănătatea inimii
Plumbul afectează creierul
Multe rujuri conțin plumb, o neurotoxină dovedit care se acumulează în organism, deoarece organismul nu prezintă procese chimice necesare pentru a descompune și asimila orice cantități de plumb.
”Niveluri anormal de ridicate de plumb au fost corelate cu avorturi spontane, infertilitate și probleme cognitive. În plus, femeile însărcinate care folosesc rujuri care conţin plumb şi alte metale toxice îşi pot expune fătul la aceste substanţe nocive, deoarece metalele pot intra cu uşurinţă în placenta şi îşi pot găsi drumul spre creierul bebeluşului”, mai notează Mayoral Dermatology.
Provoacă toxicitate
Până acum știm numărul de ingrediente toxice din rujuri, deci este foarte probabil ca organismul tău să absoarbă aceste substanțe toxice. De fapt, fără să-și dea seama, femeile ingerează uneori aceste materiale. Uită-te întotdeauna la ingredientele înainte de a cumpăra rujuri. Este întotdeauna mai bine să fii în siguranță decât să-ți pare rău, arată Health&Shots.
Pot cauza alergii
Te-ai trezit cu o erupție bruscă pe buze sau mâncărime în jurul zonei buzelor? Ei bine, acum știi de ce! Asta pentru că rujurile au o substanță chimică numită oxiclorură de bismut pentru conservare. Acest ingredient este cancerigen, așa că aveți grijă!
Cauzează cancer
Deoarece majoritatea ingredientelor sunt cancerigene în natură, probabilitatea de a dobândi cancer de la rujuri este ridicată. De fapt, substanțele chimice utilizate pentru conservarea rujurilor provoacă mai multe probleme de sănătate, cum ar fi tusea, iritarea ochilor, respirația șuierătoare și alte alergii. În cazuri extreme, cancerul se poate întâmpla.
Influențează sistemul endocrin
Rujurile conțin produse petrochimice, care pot provoca schimbări majore în sistemul endocrin. Și dacă se întâmplă acest lucru, corpul tău suferă mai multe probleme în abilitățile tale cognitive și reproductive.
Afectează rinichii
În cazuri extreme, insuficiența renală se poate întâmpla, de asemenea, ca o consecință a utilizării rujurilor în mod regulat. Acest lucru se datorează cantităților mari de cadmiu prezente în rujuri. Tumorile stomacale sunt, de asemenea, o altă problemă care pot fi cauzate, datorită prezenței acestei substanțe chimice toxice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.