Rujeola, situație alarmantă. Adrian Marinescu: E fără precedent. Pot fi complicații pulmonare, neurologice. Se ajunge și la deces

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
rujeola - FOTO: Freepik@EyeEM
rujeola - FOTO: Freepik@EyeEM

Crește numărul cazurilor de rujeolă înregistrate la nivel național. Medicii infecționiști susțin că situația este una fără precedent. De ce s-a ajuns în această situație, explică dr. Adrian Marinescu.

În perioada 01.01.2023-10.12.2023, în România au fost notificate 2010 cazuri confirmate cu rujeolă în 29 de județe și în Municipiul București. În cadrul actualei epidemii de rujeolă din România a fost raportat 1 deces din cauza rujeolei la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din județul Brașov, contact cu fratele în  vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic, informează Institutul Național de Sănătate Publică. 

Situație fără precedent

Rujeola este o infecție virală contagioasă care afectează în special copiii, dar poate apărea la orice vârstă. Rujeola este cauzată de virusul rujeolic și se transmite prin picături de salivă sau secreții respiratorii ale unei persoane infectate. Boala este caracterizată prin febră, tuse, nas înfundat, ochi înroșiți și o erupție cutanată specifică.

La nivel național a fost declarată epidemie de rujeolă încă de acum câteva săptămâni. Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, trage un semnal de alarmă. 

”Este o situație fără precedent. Am mai avut în 2016 un număr mare de cazuri. Sunt copii, indiferent de vârstă, care se internează. Pot fi și complicații pulmonare, neurologice și nu numai. Din păcate, se poate ajunge și la deces. 

E o situație grea și este cauzată, în mod evident, de lipsa vaccinării la nivelul populației. S-a pierdut încrederea în vaccin și efectele încep să se vadă. Încercăm să recuperăm încrederea pas cu pas”, a declarat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, în exclusivitate pentru DC MEDICAL. 

Rujeola - FOTO: Freepik@tolikoffphotography

Vezi și: Când și de ce să îți iei pantofi cu un număr mai mare. Dr. Huszar: Am văzut doamne care își decupează pantofii în zona degetelor

Rujeola, simptome și prevenție

Simptomele rujeolei includ febră, tuse, nas înfundat, inflamație a ochilor (conjunctivită), pete albe în interiorul gurii numite și pete Koplik, precum și o erupție cutanată roșie care începe de obicei pe față și se răspândește ulterior pe întregul corp.

Este important să se acorde atenție simptomelor rujeolei și să se consulte un medic în cazul apariției acestora. Complicațiile rujeolei pot include infecții ale urechilor, pneumonie, encefalită și, în cazuri rare, pot fi fatale.

Vaccinarea și măsurile de igienă, cum ar fi spălarea mâinilor și evitarea contactului cu persoanele infectate, sunt modalități esențiale de prevenire a rujeolei și de limitare a răspândirii virusului, potrivit Mayo Clinic.

Vezi și: Poziția de somn care provoacă sforăitul. Sarafoleanu: Provoacă cele mai multe tulburări respiratorii

Rujeola, cauze

Rujeola este cauzată de virusul rujeolic, care face parte din familia paramixovirusurilor. Acest virus este extrem de contagios și se transmite de la o persoană la alta prin picături mici de salivă sau secreții respiratorii eliberate în aer atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Iată câteva aspecte cheie despre cauzele rujeolei:

Boala este provocată de infecția cu virusul rujeolic. Acest virus este foarte rezistent și poate supraviețui pe suprafețe timp de câteva ore, ceea ce contribuie la răspândirea sa.

Rujeola este extrem de contagioasă și se răspândește ușor de la o persoană la alta. Cei mai expuși la riscul de infectare sunt persoanele care nu au fost vaccinate împotriva rujeolei sau care nu au avut deja boala.

O persoană infectată cu rujeolă poate transmite virusul altora pentru aproximativ opt zile, începând cu patru zile înainte de apariția erupției cutanate și până când erupția a fost prezentă timp de patru zile. Infecțiozitatea este mai mare în primele zile ale erupției cutanate. Oricine nu are o imunitate anterioară prin vaccinare sau prin trecerea bolii poate fi susceptibil la rujeolă.

Vezi și: Obiceiul care curăță gunoiul din creier. Vlad Ciurea: Numai așa poate fi curățat

Există vaccin împotriva virusului rujeolic

Vaccinarea protejează oamenii împotriva bolilor infecțioase grave, cum ar fi difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, oreionul, rubeola, boala pneumococică invazivă și poliomielita, boli care pun viața în pericol. Astfel, la nivel global, vaccinarea previne apariția a 2,7 milioane de cazuri de rujeolă, 1 milion de cazuri de tuse convulsivă și 2 milioane de cazuri de tetanos neonatal.

”Vaccinarea este o poveste de succes pentru sănătatea și dezvoltarea globală, deoarece salvează milioane de vieți în fiecare an. Între 2010 și 2018, au fost evitate 23 milioane de decese  numai prin vaccinarea împotriva rujeolei.

Numărul de sugari vaccinați anual – mai mare de 116 milioane (86%) a atins cel mai înalt nivel atins vreodată. Peste 20 de boli care pun viața în pericol pot fi prevenite acum prin vaccinare!

Deoarece rujeola este extrem de infecțioasă, ar trebui ca vaccinarea în rândul copiilor să aibă loc în procent de peste 95%, potrivit recomandărilor OMS.

Acoperirea vaccinală ROR a scăzut în ultimii cinci ani la aproximativ 75% (scădere mai accentuată în contextul pandemiei Covid-19), copiii fiind astfel expuși riscului de îmbolnăvire gravă sau chiar deces din cauza rujeolei care poate fi prevenită printr-un vaccin ce nu comportă niciun risc”, potrivit DSP Hunedoara.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel