Rujeolă. De ce se răspândește agresiv, explicațiile specialiștilor

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: CDC
Foto: CDC

De la sfârșitul lunii ianuarie din 2016, în România este epidemie de rujeolă. Pe fondul scăderii ratei de vaccinare, boala s-a răspândit extrem de rapid, îmbolnăvind, până la data de 8 februarie anul curent, 15.791 de persoane, printre care s-au înregistrat și 60 de decese. Experții spun că rujeola se transmite de două ori mai ușor decât poliomielita sau rubeola, ba chiar decât temuta variolă, acum eradicată. Dar mai e ceva ce contează...

Coasta americană a Pacificului de Nord-Vest se află în mijlocul unui focar rujeolic, cazurile noi de boală fiind raportate zilnic, scris presa americană. Principalul vinovat, spun experții, este o scădere majoră a ratelor de vaccinare, care lasă mai mulți oameni vulnerabili la infecție.

Dar un alt factor important este acela că rujeola este un virus extrem de contagios. Când medicii și oamenii de știință studiază modul în care se răspândesc bolile transmisibile, un factor pe care îl calculează este numărul de persoane care sunt, în medie, susceptibile de a se infecta prin contactul cu o singură persoană bolnavă.

Acest factor este măsurat prin un termen matematic de reproducere de bază sau „R0” sau „R nought". Cu cât este mai mare acest număr, cu atât este mai contagioasă boala și cu atât este mai dificil să o izolezi în cadrul unei populații.

Factorul rujeolei de contagiozitate e uriaș

Pentru rujeolă, numărul este, însă, neobișnuit de mare; acest lucru înseamnă că un singur caz poate spirala rapid într-o pandemie dacă oamenii nu sunt protejați prin vaccinare sau imunitate naturală, au spus experții amercani consultați de Live Science.

Spre exemplu, bolile infecțioase precum ar fi poliomielita și rubeola, dar și eradicata - acum - variolă, au valori ale R 0 între 5 și 7 - ceea ce înseamnă că o persoană bolnavă ar fi probabil să infecteze cinci până la șapte persoane care nu sunt rezistente la virus, potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor și prevenirea (CDC,pag 17). Difteria are un R0 de 6-7.

Ebola, care s-a răspândit în Guineea, Liberia și Sierra Leone în 2014, este considerată a fi extrem de contagioasă, dar are o valoare R 0 de numai 1,5 până la 2. Gripa, HIV și SARS au valori ale R0 care sunt oarecum mai mari, în intervalul de la 2 la 5, conform experților CDC.

Peste ele, însă, vine rujeola care le depășește cu mult, având valoarea R0 atribuită de între 12 și 18, conform aceleiași surse. Mai exact, e de două ori mai contagioasă ca celelalte boli enumerate aici. 

Ce înseamnă aceste valori

Valorile contagiozității se calculează utilizând un număr de factori, inclusiv timpul în care o persoană infectată rămâne contagioasă, probabilitatea de contact între această persoană și o persoană vulnerabilă la infecție și alți factori legați de transmiterea bolii, potrivit unui studiu publicat în ianuarie 2019, în revista de specialitate Emerging Infectious Diseases.

Calculele iau în considerare, de asemenea, caracteristicile virusului însuși, cum ar fi modul în care se răspândește și cât timp poate supraviețui în afara unei gazde umane. Alți factori includ unde în lume se găsește virusul și cât de des oamenii intră în contact cu ceilalți, a declarat Paul Delamater, profesor asistent în departamentul de geografie din cadrul Universității Carolina de Nord din Chapel Hill și autor principal din studiul privind bolile infecțioase emergente.

„Există o serie de caracteristici sociale, culturale și demografice ale locurilor care ar face ca valoarea R0 să varieze de la un loc la altul", a declarat Delameter pentru Live Science. Cu alte cuvinte, valorile R0 nu sunt absolute; acestea pot varia în funcție de comportamentul uman în zonele în care datele sunt colectate, a spus el.

„R nought poate fi mult mai mare într-un loc cu o mulțime de contacte în medie, comparativ cu un loc cu contacte mai puțin în medie", a spus el.

Virusul rujeolic, un agent patogen persistent

Deci, ce factori contribuie la valoarea neobișnuit de mare a R -ului rujeolei?

În parte, această valoare ridicată se datorează modului în care se răspândește virusul. Virusul rujeolic este eliminat din organism atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, „iar particulele virale pot rămâne suspendate în aer timp de până la 2 ore", a declarat co-autorul studiului dr. Kathryn Jacobsen, profesor de epidemiologie și sănătate globală la Universitatea George Mason din Fairfax, Virginia.

„Asta înseamnă că o persoană infectată la locul de muncă sau la școala, care merge la muncă și face tot felul de comisioane ori călătorește, poate să lase un nor de virus care expune zeci sau sute de oameni la pojar", a declarat Jacobsen pentru Live Science. „În comparație, riscul de transmitere a virusului Ebola este relativ scăzut, deoarece oamenii contractă Ebola numai atingând pielea sau fluidele organismului unui individ infectat".

Mai mult, persoanele cu pojar sunt de obicei contagioase timp de aproximativ patru zile înainte de apariția erupției cutanate. Deci, în momentul în care își dau seama că sunt bolnavi, au avut timp zile în șir să îi infecteze pe alții, a spus Jacobsen.

Valoarea ridicată R nought pentru rujeolă înseamnă că un singur caz necesită un răspuns urgent de sănătate publică. Pe de altă parte, bolile infecțioase cu valori foarte scăzute ale R 0 „nu necesită, de obicei, acțiuni de sănătate publică, deoarece este puțin probabil să devină epidemii", a spus Jacobsen.

Totuși, Delamater a subliniat că, valoarea R0 se poate schimba în funcție de nivelul contactului uman în locul în care apare o boală, așa că valorile nu ar trebui tratate ca fixe sau universale pentru fiecare focar.

„R nought ne poate ajuta să avem o idee generală despre capacitatea bolii de a fi transmisă în populații, dar nu este un factor magic care are toate răspunsurile", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel