Rujeola, „chiar mai gravă decât se credea”. Poate provoca hepatită și meningită

Dana Lascu |
Data publicării:
Foto: CDC
Foto: CDC

Rujeola, infecția extrem de contagioasă, poate duce la complicații care pot fi mortale. Trei cazuri discutate într-un raport

Infecție extrem de contagioasă, rujeola debutează cu febră, tuse și erupții purpurii pe piele, dar poate duce la complicații mortale. Trei persoane care au făcut hepatită, meningită virală și apendicită după ce au făcut rujeolă au fost discutate într-un raport publicat astăzi în British Medical Journal.

Acesta vine pe fondul unui focar global de cazuri de rujeolă din cauza scăderii administrării vaccinului ROR (rujeolă, oreion și rubeolă). Vaccinul cu două doze oferă protecție maximă împotriva celor trei infecții, dar „temerile nefondate" cu privire la riscurile sale i-au determinat mulți să-l refuze.

Medicii de la Spitalul Mater Dei, autorii raportului de caz, au notat în British Medical Journal că rujeola poate duce la condiții „multe și variate" care afectează toate organele. Aproximativ 30% din toate cazurile raportate sunt legate de una sau mai multe complicații, în conformitate cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Complicații potențial fatale ale rujeolei

Acestea apar cel mai frecvent la copii sub cinci ani și adulții peste 20 de ani. Complicațiile comune includ diaree și vărsături, infecții ale ochilor și urechilor și convulsii.

Autorii au tratat trei persoane cu rujeolă care au avut complicații suplimentare ca rezultat direct al infecției lor.

În primul era vorba de un tânăr care a avut doar prima doză din cele două de vaccin împotriva rujeolei ca un copil. Pe lângă rujeolă, el a fost diagnosticat cu hepatită.

Al doilea caz a implicat o tânără care a făcută apendicită asociată rujeolei. În cel de-al treilea caz, un bărbat de vârstă mijlocie s-a plâns de vedere încețoșată și dureri de cap severe. A fost diagnosticat cu meningită virală, cauzată de infecția sa cu rujeolă, care putea să-i fie fatală.

Toate cele trei persoane s-au recuperat complet după tratamentul și îngrijirea corespunzătoare și niciuna nu au avut probleme de sănătate de lungă durată ca urmare a bolii lor.

Sunt și alte complicații extrem de periculoase ale rujeolei pot fi pneumonia, convulsii febrile și encefalomielita (inflamația creierului și a măduvei spinării) care cauzează probleme neurologice, dar și panencefalita sclerozantă subacută - o tulburare neurologică progresivă care provoacă o deteriorare permanentă a sistemului nervos și duce la o stare vegetativă.

România s-a confruntat în ultimii ani cu o epidemie de rujeolă. Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă raportate până la data de 14 februarie 2020 este 19.381, din care 64 de decese.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel