Rujeolă, 4 lucruri importante pe care trebuie să le știi

Dana Lascu |
Data publicării:
Foto: CDC
Foto: CDC

Primăvara va aduce, cel mai probabil, noi cazuri de rujeolă. Medicii infecționiști atrag atenția că această boală se răspândește mai bine când e vremea e mai caldă. Epidemia de rujeolă a început în România la sfârșitul lui ianuarie 2016 și astăzi a înregistrat o nouă victimă: o fată de 20 de ani din Iași. Până acum s-au înregistrat 62 de decese din aceast cauză. Iată cele mai importante 4 lucruri despre această boală extrem de contagioasă: 

Dr. Claire McCarthy, editor la Harvard Health Publishing, a realizat un mini-ghid despre cele mai importante 4 lucruri legată de rujeolă pe care fiecare dintre noi trebuie se le știe. Iată care sunt acestea:

Rujeola este o boală extrem de contagioasă

Acesta este un punct care trebuie extrem de bine subliniat. Un procent de 90% din persoanele nevaccinate expuse virusului rujeolic vor face boala. Și dacă credeți că doar să stați departe de cei bolnavi e suficient ca să nu vă contaminați, gândiți-vă din nou. Nu numai că persoanele cu rujeolă sunt infecțioase cu patru zile înainte ca acesteă boală să izbucnească cu erupții cutanate, virusul poate trăi în aer timp de până la două ore după ce o persoană infectată tușește sau strănută. Imaginați-vă doar asta: dacă o persoană infectată strănută într-un lift, toți cei care călătoresc cu respectivul ascensor pentru următoarele două ore sunt expuși.

Se răspândește înainte să-ți dai seama

Primele simptome ale rujeolei sunt febră mare, tuse, nas înfundat și ochi roșii, apoși (conjunctivită), simptome care pot fi confundate cu orice alt virus, în special în timpul sezonului rece sau în cel al gripei. După două sau trei zile, oamenii dezvoltă pete în gură numite pete Koplik, dar nu ne uităm mereu în gura membrilor familiei noastre. Erupția caracteristică se dezvoltă după trei până la cinci zile de la apariția primelor simptome, cu pete roșii, care încep pe fața, lângă linia părului și se răspândesc în jos pe tot corpul. În acel moment ați putea să vă dați seama că nu este vorba despre un virus obișnuit, doar că până în acel moment persoana infectată a răspândit deja boala celor din jurul ei.

Rujeola poate fi mortală

Asta dacă faptul că în România au murit deja 62 de oameni din cauza rujeolei nu vă convinge.

De cele mai multe ori, ca și în cazul altor viruși ai copilăriei, oamenii fac boala și trec de ea. Dar pot exista complicații.

Copiii cu vârsta mai mică de 5 ani și adulții cu vârste mai mari de 20 de ani prezintă cel mai mare risc de complicații. Complicațiile frecvente și ușoare includ diaree și infecții ale urechii (deși, atenție, infecțiile urechii pot duce la pierderea auzului) și unul din patru bolnavi va trebui spitalizat.

Dar pot exista și complicații grave:

- 5% dintre persoanele cu rujeolă fac de pneumonie. Aceasta este cea mai frecventă cauză de deces din cauza bolii.

- O persoană din 1.000 face encefalită, o inflamație a creierului, care poate duce la convulsii, surzenie sau chiar leziuni ale creierului.

- Una sau două persoane dintr-o mie vor muri.

- Există o altă posibilă complicație care poate apărea la 7 până la 10 ani de la infectare, mai frecvent atunci când oamenii fac boala în copilărie. Se numește panencefalită sclerozantă subacută sau SSPE. Deși este rară (4 până la 11 persoane din 100.000 de infecții), este fatală.

Vaccinarea previne rujeola

Vaccinul rujeolic, administrat de obicei ca parte a vaccinului ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), poate face diferența. O doză este eficientă în prevenirea bolilor cu 93% și două doze ajung până la 97%. În general, prima doză este administrată, de obicei, la vârsta de 12 până la 15 luni, iar cea de-a doua doză la 4-6 ani, dar poate fi administrată mai devreme de 6 luni dacă există un risc de expunere, iar a doua doză poate fi administrată imediat după 28 de zile de la prima doză, spune medicul american.

ROR este în general un vaccin foarte sigur. Majoritatea efectelor secundare sunt ușoare. Și nu cauzează autism. Majoritatea copiilor din SUA sunt vaccinați, 91% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 19 și 35 de luni având cel puțin o doză, și aproximativ 94% dintre cei care intră în grădiniță având două doze. Pentru a crea o imunitate de comunitate care ajută la protejarea celor care nu pot face vaccinul (cum ar fi copii mici sau cei cu sisteme imunitare slabe), e nevoie de o rată de vaccinare de 95%. „Cele mai multe dintre focarele pe care le-am văzut de-a lungul anilor au început în zone unde există un număr mare de copii nevaccinați", arată Dr. Claire McCarthy.

Dacă aveți întrebări legate de rujeolă sau de vaccinul rujeolic, discutați cu medicul dumneavoastră de familie. „Cel mai important lucru este să ținem fiecare copil, fiecare familie și fiecare comunitate în siguranță", conchide medicul american.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel