Roșiile reduc riscul de hipertensiune arterială. Importanța licopenului și a potasiului în sănătatea cardiovasculară

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Roșii Foot: Freepik @vecstock
Roșii Foot: Freepik @vecstock

Descoperă legătura dintre roșii și tensiunea arterială alături de impactul lor asupra sănătății inimii.

Potrivit unui studiu recent, consumul de roșii poate ajuta la controlul hipertensiunii arteriale la persoanele în vârstă cu tensiune arterială ridicată ușoară și poate chiar reduce șansele de a avea vreodată hipertensiune arterială.

Studiul a constatat că cel mai mare consum de roșii sau de alimente pe bază de roșii a fost asociat cu un risc redus cu 36% de apariție a hipertensiunii arteriale la adulții fără hipertensiune arterială față de cel mai mic consum.

Licopenul, care menține flexibilitatea pereților vaselor de sânge, și potasiul, care diminuează efectele sării și reglează nivelul fluidelor corporale, se găsesc în roșii. Consumul moderat de roșii a fost legat de o scădere a tensiunii arteriale la cei care aveau deja tensiune arterială ridicată, în special la cei cu hipertensiune arterială în stadiul 1.

82,5% dintre cei 7.056 de indivizi din cadrul cercetării aveau hipertensiune arterială. După ce au fost întrebați câte roșii au mâncat în fiecare zi, aceștia au fost împărțiți în patru grupe: mai puțin de 44 de grame, 44-82 de grame (intermediar), 82-110 grame (intermediar superior) și mai mult de 110 grame.

Autorii studiului au constatat că persoanele care au consumat roșii la nivelurile cel mai ridicat și intermediar au făcut acest lucru la o tensiune arterială diastolică mai mică decât cele care le-au consumat la nivelurile cele mai scăzute. În comparație cu indivizii care au consumat cele mai puține roșii, cei cu hipertensiune arterială în stadiul 1 și cu un consum moderat de roșii au înregistrat o scădere atât a tensiunii arteriale sistolice, cât și a celei diastolice.

Vezi și: 9 alimente bogate în potasiu. Vitamina care susține sănătatea rinichilor, a oaselor și a inimii

Tensiunea arterială diastolică reflectă presiunea din artere atunci când inima este în repaus. Este exprimată ca număr inferior al tensiunii arteriale, iar tensiunea arterială sistolică, valoarea superioară, indică presiunea din artere în timp ce inima bate.

În comparație cu persoanele care au consumat cele mai puține roșii, riscul de hipertensiune arterială a scăzut la cei care au consumat peste 110 grame de roșii pe zi.

Cum afectează roșiile tensiunea arterială

Roșiile sunt clasificate ca legume, deși, ca ovare de flori maturate cu semințe, sunt considerate fructe. Ele fac parte din familia Nightshade sau Solanacee. Printre legumele clasificate ca Solanacee se numără ardeii grași, vinetele, cartofii (alții decât cartofii dulci) și condimentele precum paprika și cayenne.

Rosa María Lamuela-Raventós, doctor în științe, coautor și șef al Institutului de Cercetare în Nutriție și Siguranță Alimentară al Universității din Barcelona, a postulat că prezența licopenului în roșii ar putea juca un rol în mecanismele cardioprotectoare care scad tensiunea arterială.

"Licopenul, carotenoidul cel mai abundent din roșii, nu numai că reduce enzima de conversie a angiotensinei și expresia genetică a acesteia, împiedicând sinteza angiotensinei 2... dar promovează, de asemenea, generarea de oxid nitric în endoteliu (celule care căptușesc vasele de sânge) - ajutând la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea fluxului sanguin", a explicat Dr Lamuela-Raventós.

Licopenul și potasiul sunt două dintre substanțele din roșii care au cele mai mari șanse de a fi protectoare împotriva hipertensiunii, conform Medical News Today.

Angiotensina 2 are capacitatea de a constrânge arterele de sânge, ceea ce face ca inima să lucreze mai mult pentru a pompa sângele prin ele. Inhibitorii ECA sunt medicamente pentru tensiunea arterială care diminuează sinteza enzimelor de conversie a angiotensinei.

După cum a menționat Michelle Routhenstein, nutriționist specializat în cardiologie preventivă și dietetician, potasiul "ajută la scăderea tensiunii arteriale prin echilibrarea nivelului de sodiu prin reglarea fluidelor".

Foto: Freepik @8photo

Roșii proaspete sau gătite?

Roșiile pot fi consumate proaspete, gătite în sosuri, adăugate în salate sau sandvișuri și multe altele, datorită versatilității lor. Studiul actual nu a analizat tehnica de preparare a acestora. Pe de altă parte, Dr. Lamuela-Raventós a propus că gătitul acestora poate aduce beneficii maxime.

Ea a menționat: "Cred că metodele de gătit la domiciliu și prelucrarea roșiilor ar trebui luate în considerare în viitoarele studii clinice, deoarece gătitul crește biodisponibilitatea carotenoizilor și a altor antioxidanți (precum polifenolii)".

"Există multe fructe și legume despre care se știe că sunt antihipertensive", a continuat Routhenstein. "De exemplu, ardeii roșii și pepenele galben sunt bogate în licopen, în timp ce sfecla și anghinarea sunt bogate în potasiu."

Pot fi consumate roșiile în timp ce se utilizează un inhibitor al ECA?

Inhibitorii ECA, care sunt frecvent recomandați pentru hipertensiune arterială, pot crește nivelul de potasiu, ceea ce poate avea un impact negativ asupra celor cu insuficiență renală. Având în vedere că roșiile sunt atât de bogate în potasiu, consumul lor ar putea duce la probleme pentru persoanele care iau inhibitori ECA prin creșterea și mai mare a acestor niveluri? Routhenstein avea îndoieli, deoarece majoritatea dietelor moderne sunt bogate în sodiu, dar sărace în potasiu.

Consumul excesiv de sodiu este un factor de risc cunoscut pentru hipertensiune și poate duce la retenția de lichide. Cu toate acestea, potasiul contracarează efectele sodiului prin încurajarea eliminării excesului de sodiu prin urină, ajutând la menținerea echilibrului de lichide, potrivit lui Routhenstein.

"Acest echilibru este esențial pentru menținerea unor niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale și pentru reducerea riscului de probleme cardiovasculare", a spus Routhenstein.

Potrivit lui Routhenstein, prea mult potasiu "poate duce la hiperkaliemie, sau niveluri ridicate de potasiu în sânge), ceea ce ar putea provoca bătăi neregulate ale inimii, slăbiciune musculară și probleme cardiace grave".

Cu toate acestea, aceste pericole sunt de obicei legate de utilizarea anumitor medicamente fără monitorizarea aportului de potasiu sau suplimentarea excesivă. Dr. Routhenstein ne sfătuiește să vorbim cu un medic despre consumul ideal de potasiu.

Includerea roșiilor în alimentația ta în fiecare zi

După cum a spus Routhenstein, "Roșiile se potrivesc cu ușurință într-o varietate de diete durabile, cum ar fi cea mediteraneană sau abordările bazate pe plante, datorită adaptabilității și conținutului lor nutrițional. Folosirea roșiilor în sezon și stocarea lor pentru a fi folosite în afara sezonului încurajează conștiința ecologică și de sănătate în orice, de la salate la sosuri.

Ținând cont atât de gustul, cât și de versatilitatea lor, Dr. Lamuela-Raventós încheie prin: "Mai degrabă decât să fie privite ca un "aliment magic" pentru problemele de sănătate, roșiile ar trebui considerate o componentă esențială a unei diete variate și sănătoase."

În timp ce roșiile pot fi un adaos valoros la o dietă sănătoasă pentru inimă, menținerea unui echilibru dietetic general și consultarea cu medicii nutriționiști, în special pentru cei cu afecțiuni specifice de sănătate, reprezintă o alegere importantă pentru o stare de sănătate bună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel