În ultimele luni, odată cu ridicarea restricțiilor impuse de pandemia COVID-19 au apărut și alte virusuri și amenintări la adresa omenirii, de la variola maimuței, până la holeră. Mai mult, COVID-19 începe să-și facă simțită prezența din nou, unele state introducând din nou, ușor, ușor, anumite măsuri de protecție.
În intervalul 27 iunie - 3 iulie 2022 au fost înregistrate 7.726 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV– 2 (COVID – 19). 1.307 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
Mai mult, în intervalul 27.06.2022 (10:00) – 03.07.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 16 decese (11 bărbați și 5 femei).
Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, "este o creștere semnificativă, o creștere cu 50% a numărului de cazuri în săptămâna 20-26 iunie și o creștere cu circa 80% în săptămâna 27 iunie-3 iulie".
Ce cred românii despre un nou lockdown în România?
I-am întrebat pe cititorii DC Medical despre un posibil nou lockdown în țară și dacă cred că va mai veni un lockdown din cauza COVID-19 sau din cauza altui virus.
Astfel, conform răspunsurilor:
- 2.638 de persoane cred că va veni un nou lockdown din cauza COVID-19
- 9.034 de persoane NU cred ca va mai veni niciun lockdown din cauza COVID-19
- 755 de persoane cred ca va mai veni un lockdown, dar din cauza altui virus.
Foto: DC Medical
Va veni un nou lockdown COVID-19? Ce spun specialiștii
Astfel, pentru că numărul cazurilor de COVID-19 în România începe să crească medicii au început să ne recomande să respectăm în continuare regulile de igienă și recomandă prudenţă şi chiar purtarea măştii în spaţiile închise.
"Trendul ascendent al infectărilor de COVID-19 este unul normal dat fiind faptul că acesta este primul an în care oamenii au revenit la normalitate, la viaţa de dinainte de pandemie, pleacă în concedii, participă la evenimente, mai ales ales acum când ne bucurăm de o vară frumoasă", a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sf.Parascheva" din Iaşi.
În opinia acestuia, nu va exista valul şase al pandemiei de COVID-19, dar cu siguranţă va exista o creştere a numărului de pacienţi COVID-19.
"Preconizam ca acest lucru să se întâmple pe la sfârşitul verii, începutul toamnei, dar fenomenul este mult mai precoce. Spitalul de Boli Infecţioase este pregătit să facă faţă oricărei situaţii aşa cum a făcut şi până acum, cu respect şi grijă faţă de fiecare pacient care ne trece pragul", a precizat dr Florin Roşu.
Medicul spune că cea mai bună metodă de prevenţie este purtarea măştii în spaţiile publice aglomerate, cum ar fi spre exemplu, magazinele.
"Putem să discutăm despre un val 6, doar că vorbim de un val care vine în etapa de conviețuire. La începutul anului 2022 spuneam că etapa pe care o avem în pandemie, pentru că pandemia nu s-a încheiat, este etapa în care conviețuim. Și spuneam și atunci că vor fi posibile creșteri și că numărul de infecții nu înseamnă neapărat o presiune la nivelul spitalelor.
Există un trend care este peste tot în Europa și nu numai. De fapt, noi trebuie să gândim așa… Partea prudentă se referă la faptul că oamenii care, din păcate, sunt în vârstă, au boli cronice, se pot infecta și pot într-o oarecare măsură să facă și forme severe. Ceea ce discutăm despre vaccinare, discutăm despre lucrurile pe care le putem face", a declarat medicul Adrian Marinescu, în direct la Antena 3.
"Nu vorbim despre măsuri restrictive, vorbim despre o prudență pe care trebuie să o avem mai mult poate decât în lunile trecute când era o situație mai bună.
Punctual la ceea ce se întâmplă în spitale, este următoarea situație. Sunt mai multe prezentări, de aici se selectează și oamenii care au nevoie să fie internați iar la copii într-adevăr este o problemă. Ei fac forme ușoare, dar la copiii foarte mici, din păcate, ei trebuie să fie monitorizați în spital. Și atunci ajungem la punctul în care locurile sunt toate ocupate.
Pentru că vă aduc aminte că în București și în zonele limitrofe, toți copiii care au infecții cu SARS CoV-2 vin la Matei Balș. Ori este foarte greu de rezolvat și presiunea este crescută", a completat medicul.
Potrivit medicului Adrian Marinescu, se ia în calcul un trend ascendent în lunile următoare.
"Vorbim de infectări, nu de cazuri severe. Este foarte important să facem această precizare. Nu mai vorbim despre acele forme severe, nu mai vorbim despre oameni care au nevoie de oxigen, situațiile de felul acesta sunt rare. Deci vorbim despre infectări, iar cele mai multe sunt ușoare și mai ales la adulți și nu necesită spitalizare.
Deci nu vorbim despre o presiune crescută la nivelul spitalelor. Dar dacă vorbim despre infecții, ca număr de infecții, ele pot crește. Trebuie să luăm în calcul că este o variantă virală care se transmite extrem de ușor și atunci fiecare persoană infectată transmite mai departe.
Și în următoarele săptămâni ne așteptăm să fie același trend de creștere", a mai spus Adrian Marinescu.
Va veni lockdown din cauza variolei maimuței? Ce spun specialiștii?
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut apel vineri la "acţiune urgentă" împotriva variolei maimuţei în Europa, în condiţiile în care cazurile s-au triplat în ultimele două săptămâni pe continent, informează AFP, citează Agerpres.
Într-un comunicat, directorul regional al organizaţiei sanitare a solicitat ţărilor europene să-şi "sporească eforturile în următoarele săptămâni şi luni pentru a preveni instalarea variolei maimuţei într-o zonă geografică mai largă".
"O acţiune urgentă şi coordonată este imprerioasă dacă vrem să schimbăm cursul în cursa împotriva răspândirii bolii", a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge.
"Vreau sa transmitem un mesaj foarte ferm legat de faptul că este o infecție la transmiterea comunitară este aproape imposibilă. Deci nu vă gândiți la lucruri care să sperie populația, la izolete sau la lucruri de genul ăsta", a spus ministrul Rafila.
"Discutăm despre o infecție care se transmite prin contact apropiat și chiar prelungit cu o persoană infectată. Nu discutăm despre o infecție la care rata de transmisibilitate, rata de reproducere este supraunitară, este mult sub 1.
În plus, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că în cazul celor trei cazuri, diagnosticate în România, de variolă a maimuței, a fost vorba despre "un comportament la risc".
"Este vorba de un comportament la risc, comportamentul la risc poate fi deopotrivă înregistrat și la bărbați, și la femei. Problema este legată de un contact apropiat cu o persoană infectată.
Lucrul acesta se poate întâmpla oricui dacă nu își ia niște măsuri de precauție și recomandarea este, cel puțin din punctul de vedere al relațiilor intime, să se evite relațiile întâmplătoare, cu persoane necunoscute și dacă există o expunere cu o persoană care prezintă leziuni, atunci este bine să se adreseze unui serviciu de boli infecțioase”, a spus Alexandru Rafila.
Întrebat dacă în cazul celor trei cazuri există o legătură, ministrul Sănătății a spus că nu vrea să facă astfel de speculații.
"Nu avem niciun fel de informație în acest sens. Există anchete epidemiologice în desfășurare, dar pentru că aceste anchete se bazează pe declarațiile persoanelor infectate, viteza lor de finalizare câteodată nu e foarte mare. (...) Este dreptul fiecărei persoane în privința vieții personale, atâta timp cât acest lucru nu pune în pericol sănătatea altora”, a spus Rafila, potrivit Mediafax.
Medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat pentru DC Medical, câteva dintre măsuri, dar și diferențele privind transmiterea variolei maimuței.
”Diferența este foarte mare. Vorbim de un virus care se transmite greu de la om la om, este vorba de un contact prelungit și un contact direct, deci de un focar de familie. Cele mai multe dintre situații înseamnă forme ușoare, care sunt autolimitante și care se rezolvă cu o recuperare completă, de la câteva zile până la câteva săptămâni”, a spus medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a explicat pentru DC Medical.
De altfel, acesta a ținut să sublinieze că nu intră în discuție niciun plan de restricție așa cum a fost în cazul noului coronavirus.
”Variola maimuței, în Africa este de foarte mult timp, cazuri izolate am avut în Europa, ceva mai multe acum, și probabil de aici este și atenția sporită și este foarte bine că suntem în observație, dar nu au fost nici cazuri grave, nici decese în afara Africii”, a mai spus specialistul (Vezi mai multe AICI)
Holera, amenințare. Ce spun specialiștii despre riscul unui focar
Holera este o boală extrem de virulentă care poate provoca diaree acută apoasă. Durează între 12 ore și 5 zile pentru ca o persoană să prezinte simptome după ingerarea alimentelor sau a apei contaminate.
Holera este o infecție diareică acută cauzată de ingestia de alimente sau apă contaminate cu bacteria Vibrio cholerae. Holera rămâne o amenințare globală la adresa sănătății publice și un indicator al inechității și lipsei de dezvoltare socială, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Manifestările holerei vor apărea după 12 ore, până la 5 zile de la expunere, iar acestea pot varia de la o simptomatologie ușoară la una severă. Bolnavul nu are febră.
Autoritățile din Mariupol, Ucraina, au impus carantina din cauza epidemiei de holeră în urmă cu două săptămâni.
Numărul mare de cadavre și gunoiul din Mariupol au dus la declanșarea unei epidemii de holeră.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a tras un semnal de alarmă cu privire la posibila apariție a unui focar de holeră la Mariupol și a trimis deja vaccinuri la Dnipro.
Pe 23 iunie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis o alertă către medicii de familie să fie atenți în cazul în care ar apărea vreo suspiciune de holeră, după ce un caz a fost diagnosticat la Vadu, pe Nistru, în Repulica Moldova, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, Gabriela Băncilă, purtătorul de cuvânt al DSP Suceava.
Întrebat despre asta și dacă se introduc restricții la granița cu Republica Moldova, ministrul Alexandru a spus: "Nu sunt cazuri de holeră. Doar bacterii identificate în ape reziduale. Nu e cazul de restricții", a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Holera, o boală infecțioasă care provoacă diaree acută. Medicul infecționist Carmen Dorobăț a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum se manifestă holera.
”Holera este o boală cu transmitere digestivă, care se transmite în condiții de igienă precară, în condiții de apă care nu este igienizată și care în formele grave îmbracă forma unui sindrom diareic, deosebit de sever cu deshidratare deosebit de severă.
În istoria marilor epidemii de holeră, bolnavii erau așezați pe o masă care avea la mijloc un orificiu prins la un recipient pentru că nu aveau timp să ajungă la toaletă. Este un sindrom diareic deosebit de sever care a zguduit lumea.
Holera este o boală care încă există pe glob, în zonele în care avem de a face cu probleme, în ceea ce privește igiena, în zone subtropicale unde condițiile de apă și condițiile de spălat pe mâini cu apă și săpun nu sunt posibile. Există holeră!”, a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, medicul Carmen Dorobăț.
Mai multe despre holeră - citește mai departe AICI
Holera, fatală și în câteva ore
Potrivit medicului infecționist Adrian Marinescu, ”holera la persoanele cu sistem imunitar deficitar poate să dea diaree severă și deshidratare și să fie fatală în câteva ore. Nu este un lucru de joacă”.
În același timp, susține specialistul, pentru ”țări cu pretenții”, care au canalizare modernă și sisteme de tratare a apei, nu trebuie pusă în discuție apariția holerei.
”Vorbeam de Africa sau zone izolate. Fiind război, situația se schimbă. Nu trebuie să fie neapărat sărăcie. Războiul poate să aducă bolile infecțioase, pentru că oamenii locuiesc în zone aglomerate, nu au igienă”, a mai spus medicul.
Cum se manifestă holera și ce tratament există - citește AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.