România, un nou ajutor umanitar oferit Republicii Moldova: peste 100.000 de doze de vaccin AstraZeneca

Adisa Codruț |
Data publicării:

România acordă un nou ajutor umanitar Republicii Moldova în lupta de combatere a pandemiei COVID-19, 100.800 doze de vaccin produs de compania AstraZeneca plecând, vineri, 11 iunie, către Chişinău, informează Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2.

"Guvernul României a decis continuarea acordării ajutorului umanitar, cu titlu gratuit, iar dozele de vaccin, destinate Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică din Republica Moldova, fac parte din rezerva Ministerului Sănătăţii din România", precizează CNCAV.

Livrarea se realizează cu două mijloace de transport aflate în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI.

CNCAV aminteşte că, în sprijinul Republicii Moldova, au fost livrate alte 304.800 de doze de vaccin anti-COVID în misiuni executate pe 27 februarie şi 27 martie.

În luna februarie, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitate de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), solicitarea autorităţilor din Republica Moldova pentru acordarea de asistenţă internaţională având în vedere susţinerea eforturilor de combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Dozele de vaccin au fost achiziţionate de Ministerul Sănătăţii şi livrate de către compania AstraZeneca prin acordurile-cadru încheiate de minister cu Comisia Europeană. 

Ce se întâmplă dacă te vaccinezi întâi cu Pfizer, apoi cu AstraZeneca?

 

Combinarea vaccinurilor împotriva COVID-19 a crescut frecvenţa simptomelor uşoare până la moderate la cei care au primit seruri diferite la prima şi a doua doză, arată date preliminare ale unui studiu britanic. 

Studiul Com-Cov a fost lansat în februarie pentru a analiza alternarea dozelor vaccinurilor produse de Oxford/AstraZeneca şi Pfizer/BioNTech, cu oricare ser administrat ca prima doză, iar celălalt ca cea de-a doua doză.

Citește și Medicul Rafila: În toamnă, vom avea un număr mare de cazuri COVID și decese

Cercetătorii au afirmat că, atunci când sunt administrate la un interval de patru săptămâni, ambele variante de vaccinare, Pfizer/BioNTech urmat de Oxford/AstraZeneca, şi Oxford/AstraZeneca urmat de Pfizer/BioNTech, au provocat mai multe reacţii frecvente după a doua doză decât varianta standard a administrării de două doze din acelaşi vaccin.

Reacţiile au inclus simptome precum frisoane, oboseală, dureri de cap şi stare febrilă şi au fost de scurtă durată, potrivit unei evaluări preliminare publicate în The Lancet.

Orice reacţie adversă a fost de scurtă durată şi nu au existat alte îngrijorări cu privire la siguranţa vaccinurilor, au afirmat cercetătorii.

Studiul raportează constatări de reactogenitate, modul în care oamenii se simt după vaccin, şi nu constatări de imunogenitate, adică în ce măsură dozele combinate induc un răspuns imun.

"Deşi aceasta este o parte secundară a ceea ce încercăm să arătăm prin aceste studii, este important să informăm oamenii în legătură cu aceste date, în special pe măsură ce planificările de doze mixte sunt luate în considerare în mai multe ţări", a declarat principalul autor al studiului, Matthew Snape, profesor asociat în pediatrie şi vaccinologie la Universitatea Oxford.

"Rezultatele acestui studiu sugerează că administrarea de doze mixte ar putea conduce la o creştere a numărului absenţelor la locul de muncă a doua zi după imunizare şi acest lucru este important de luat în considerare atunci când planificaţi imunizarea angajaţilor în domeniul sănătăţii", a mai spus el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel