Ziua internațională a asistentului medical. România are peste 28 de milioane de cadre: Asistentele, coloana vertebrală a sistemului de sănătate

Sonia Baciu |
Data publicării:
Ziua internationala a asistentului medical - FOTO Facebook @ Ministerul Sanatatii
Ziua internationala a asistentului medical - FOTO Facebook @ Ministerul Sanatatii

Ziua internațională a asistenților medicali sărbătorește peste 28 de milioane de cadre. 

Ultimii ani, marcați de efectele pandemiei, au arătat importanța celor din sistemul medical în viața fiecăruia dintre noi, în mod direct sau chiar indirect. Nu ar trebui uitate cu prea multă ușurință imaginile cu asistenții echipați ca de deplasare în spațiu, cu numele scris pe echipamente, cât să se cine se află în spatele măștii sau a vizierei.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Asistentului Medical, Ministerul Sănătății a postat pe contul de socializare un mesaj de mulțumire și de susținere a acestora.

”România are nevoie de asistenți medicali profesioniști, bine pregătiți și aproape de pacienți. Rolul asistentului medical în echipa medicală și în asigurarea tratamentului și monitorizării pacienţilor este unul esențial.

Mai mult, asistentul medical este alături de pacient și în procesul de consiliere și informare a acestuia.În ultimii ani, asistenții medicali s-au aflat în centrul răspunsului la pandemie și au contribuit major la îngrijirile efectuate. De asemenea, s-a demonstrat, încă o dată, rolul vital al asistenților medicali în creșterea calitătii serviciilor de sănătate.

Ministrul Sănătății, prof. univ.dr. Alexandru Rafila a subliniat importanța unei realizării unei strategii de resurse umane în sănătate prin care se poate rezolva situația personalului din diferite sectoare ale asistentei medicale.

Ministerul Sănătății are în vedere dezvoltarea de noi măsuri și programe pentru asigurarea condițiilor necesare în vederea exercitării profesiei de asistent la standarde ridicate, prin asigurarea confortului profesional. Exprimăm un omagiu față de sacrificiul lucrătorilor din Sănătate căzuți la datorie în lupta împotriva pandemiei COVID-19. Și-au făcut datoria cu prețul propriei vieți, ca adevărați eroi. Gândul și recunoștința tuturor se îndreaptă către ei și familiile lăsate în urmă”, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.

România, în deficit de asistenți medicali, deși e "cel mai mare furnizor pentru piața muncii din Europa". Cât CÂȘTIGĂ un asistent medical AICI

”Asistența medicală este o artă”

“Asistența medicală este o artă și, pentru a fi făcută artă, necesită o devoțiune exclusivă la fel de grea ca o lucrare a oricărui pictor sau sculptor”, spunea Florence Nightingale, cea care a pus bazele serviciului sanitar modern, au transmis cei de la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara, tot printr-o postare pe Facebook.

”Începând cu 1974, pe 12 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Asistenților Medicali.

La nivel mondial, conform statisticilor, sunt peste 28 de milioane de asistenți medicali. Rolul acestora este unul esențial în echipa medicală sau după cum spunea directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ”asistentele sunt coloana vertebrală a oricărui sistem de sănătate”.

“De ziua lor, vreau să le mulțumesc colegelor noastre asistente pentru dăruirea și devotamentul de care dau dovadă zilnic, dar și pentru eforturile pe care le fac pentru ca pacienții noștri să aibă parte de cea mai bună îngrijire posibil”, a declarat prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului ”Victor Babeș” Timișoara, în postarea făcută pe rețeaua de socializare.

O asistentă, prima persoană din România vaccinată anti-Covid

27 decembrie 2020 a însemnat începutul luptei anti-Covid, cu acul de la vaccin. Iar prima persoană din România, vaccinată împotriva noului coronavirus a fost asistenta medicală Mihaela Anghel.

Reprezentanții RO Vaccinare, interfața pe care Campania Națională de Vaccinare (CNCAV) a avut-o în social media a postat un mesaj de mulțumire la adresa tuturor asistenților medicali, cu o apreciere deosebită pentru asistenta Anghel.

”La mulți ani și cele mai alese mulțumiri asistenților medicali! În ultimii doi ani am avut mult mai multă nevoie de ei și nu ne-au dezamăgit așteptările. Au fost, sunt și vor fi întotdeauna lângă cei care au nevoie de alinare.

Deseori, au muncit chiar până la epuizare. Asistenții medicali sunt cei care își pun amprenta pe viețile oamenilor din jurul lor în fiecare zi și care au devenit reale exemple pentru mulți. Campania de vaccinarea împotriva bolii care ne-a schimbat viețile în ultimii doi ani a început cu o asistentă medicală.

Prima persoană vaccinată împotriva COVID-19 din România a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă (Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”), membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie 2020, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Cea care a marcat această nobilă meserie a fost Florence Nightingale. În momentul în care i s-a permis să meargă pe front să îngrijească soldații, istoria profesiei s-a schimbat.

Ziua internaţională a asistenţilor medicali (International Nurses Day) este marcată anual la 12 mai, dată ce reprezintă ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale (12 mai 1820), cea care a deschis prima şcoală pentru asistentele medicale, pe lângă Spitalul "Saint Thomas" din Londra, în 1860.

Până la acea dată, asistentele erau considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci umilitoare. Ca semn al recunoaşterii meritelor sale, regina Victoria a decorat-o în 1904 cu Crucea Roșie Regală.

În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Ordinul de Merit.

Alese mulțumiri Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România pentru sprijinul acordat în demersul nostru pro sănătate publică și pro vaccinare”, au scris cei de la RO Vaccinare, pr contul de Facebook.

Vezi și: Florin Buicu, despre PLX 232, legea promulgată AZI de Iohannis: O încurajare de rămânere în mediul academic medical al asistenților UMF

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel