În utilizarea antibioticelor contează nu doar antibioticul prescris, ci și cantitatea și frecvența cu care e folosit. Din aceste motive se monitorizează consumul de antibiotice, explică medicul Roxana Șerban de la Institutul Național de Sănătate Publică.
Aceasta consideră că utilizarea ierarhizată a tipurilor de antibiotice - idee propusă de medicul de familie Sandra Alexiu - ”este o soluție”, dar că trebuie foarte bine și foarte atent studiată care este, de fapt, morbiditatea și tot ceea ce înseamnă gravitatea afecțiunilor pentru care se dau antibiotice”.
Din datele adunate la nivel european reiese că România se află pe locul al treilea la consumul de antibiotice. Dacă se ține cont de locul unde se consumă acestea - spitale, România se află pe un loc 11.
”În studiul de prevalență pe care l-am făcut în 2017 și în care am încercat să vedem care este modul de utilizare al antibioticelor la nivelul spitalelor, ne-am calificat printre primele locuri; într-un studiu anterior, din 2012, eram primii, apoi pe locul al doilea în utilizarea așa-zisei administrări preventive care era pe o perioadă mai mare de trei zile, ceea ce demonstrează că la noi acest tratament preventiv uneori devine ușor tratament, nu mai e prevenție. Și cam același lucru cred că se întâmplă și în ambulatoriu.
Din toate datele colectate la noi pot să vă prezint un trend, cam cum a evoluat consumul acestui tip de antibiotice care a înregistrat în 2015 un maxim. Vedem că în 2016 a scăzut, iar acum începe încet-încet să crească”, explică medicul Roxana Șerban.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.