România, pas important pentru studiile clinice. Prof. dr. Alexandru Rafila: Beneficiarii sunt pacienții

Monika Baciu |
Data publicării:
studiile clinice - FOTO: Freepik
studiile clinice - FOTO: Freepik

Studiile clinice sunt cercetări științifice efectuate pe oameni pentru a evalua siguranța și eficacitatea unor tratamente medicale noi sau pentru a investiga aspecte legate de sănătate și boli. Beneficiarii direcți vor fi pacienții din România.

România se poziționează strategic pentru dezvoltarea studiilor clinice. Aceste studii sunt esențiale în dezvoltarea noilor medicamente, terapii și proceduri medicale, având ca scop principal să ofere dovezi științifice solide cu privire la beneficiile și riscurile intervențiilor medicale.

Cadru strategic

Prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat care este importanța acestor studii clinice și ce pași a făcut țara noastră în această direcție.

"În momentul de față am finalizat cadrul strategic pentru dezvoltarea studiilor clinice în România, care are două scopuri. Unul este legat de dezvoltarea cercetării și inovației în domeniul sănătății, iar lucrul acesta se realizează împreună cu universitățile de medicină și farmacie și cu sprijinul companiilor farmaceutice, iar pe de altă parte avem ca parteneri principale organizații ale pacienților din România pentru că beneficiarii acestor studii clinice, prin accesul precoce la terapii inovative sunt pacienții din România",  a explicat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

România, printre ultimele locuri

"Dacă în urmă cu cinci ani, România era pe ultimele locuri în UE, avea de trei ori mai puține studii clinice la un milion de locuitori față de Bulgaria, lucrurile se schimbă rapid și legislația care este adoptată în țara noastră și trebuie armonizată cât mai rapid cu legislația europeană, pentru că se va trece la o procedură centralizată de aprobare a studiilor clinice, iar pregătirea resursei umane care să poată să facă aceste studii clinice și a unor centre de excelență, coordonate de universitățile de medicină și farmacie, sunt priorități pe care le vom pune în practică într-un timp cât mai scurt. 

Acest lucru reprezintă și un element de încurajare a investițiilor industriei farmaceutice în România.

Pacienții români beneficiază și în momentul de față de studii clinice, dar modificările legislative pe care le-am făcut, inclusiv din punct de vedere al autorizării acestor studii clinice și scurtarea duratei pentru autorizare și debirocratizare vor duce la creșterea numărului de studii clinice. Important este să nu mai facem doar studii de fază 3, ci să facem și studii de fază 1 și 2, adică studiile inițiale care să se poată desfășura în România",  a mai explicat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel