România, magnet pentru studenții străini la Medicină. Taxele sunt mai mici, admiterea mai ușoară. Louise Louvet: Nu credeam că puteam ajunge vreodată aici

Giorgi Ichim |
Data publicării:
Foto cu rol ilustrativ: Freepik @Vibu Design Gallery
Foto cu rol ilustrativ: Freepik @Vibu Design Gallery

De la Paris la Cluj: povestea unei studente care vrea să facă Medicina în Transilvania. România a devenit un magnet pentru studenții la medicină din întreaga lume. 

După ce a întâmpinat dificultăți în a fi acceptată la un curs de medicină în Franța, Louise Louvet a decis, la sfatul unui prieten, să dea o șansă României.

"Nu credeam că aș putea ajunge vreodată acolo (n.r. în România)", a mărturisit ea.

Louise Louvet este studentă în anul 6 la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca. O vizită în campus i-a schimbat rapid părerea.

Mulțimile de studenți internaționali și accentul pus pe îngrijirea practică și predare au oferit un contrast binevenit față de învățarea teoretică rigidă pe care o experimentare în Franța.

"Am spus: hai să o facem", a spus ea.

Cazul lui Louise nu este deloc neobișnuit. România produce un număr impresionant de medici în fiecare an. Doar în 2021, țara avea aproximativ 26 de absolvenți de medicină din 100.000 de locuitori, un număr mai mare decât în aproape orice țară din OECD, arată The Economist.

Printre acești absolvenți, studenții internaționali sunt din ce în ce mai numeroși.

Datele OECD arată că, în timp ce numărul total de locuri la facultățile de medicină din România a crescut cu 17% între 2011 și 2019, numărul celor pe cursuri de limbă străină a crescut cu 75%.

Aproape o treime din toate programele de medicină din România sunt acum predate fie în franceză, fie în engleză.

În 2020, anul pentru care sunt disponibile ultimele date guvernamentale, aproximativ 12.000 de studenți străini studiau pentru diplome în medicină, stomatologie sau farmacie.

Plecarea la facultățile de Medicină din Transilvania devine o alegere rațională pentru viitorii doctori.

Restricțiile, de obicei din motive financiare, limitează adesea numărul de locuri la programele de medicină din țările lor de origine.

În Franța, mai puțin de un sfert dintre candidați reușesc să obțină un loc în fiecare an.

Cerințele de admitere în România sunt mai puțin stricte: universitățile cer adesea doar o diplomă de liceu și unele au renunțat la examenele de admitere riguroase.

Recunoașterea diplomei la nivelul UE înseamnă că studenții pot, teoretic, să-și practice meseria acasă după absolvire.

Taxele de școlarizare și costurile de trai scăzute reprezintă, de asemenea, un avantaj. Taxele anuale de școlarizare în România variază între 3.000 și 8.500 de euro.

În Marea Britanie, în schimb, studenții trebuie să plătească anual 9.250 de lire sterline, adică 11.000 de euro.

Acest lucru a fost subliniat și de rectorul UMF "Carol Davila", Viorel Jinga, care a anunțat că taxele la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti ar putea creşte pentru studenţii străini, în contextul în care acestea sunt mai mari atât la facultăţile private din România, cât şi în ţările vecine.

"Studenţii internaţionali aleg să vină în România şi pentru această taxă de 8.500 de euro, la vecini sunt taxe mult mai mari, atât la bulgari, cât şi la unguri, de peste 10.000 de euro. S-ar putea, în anii următori, să mai creştem şi noi taxa.

Am văzut, de exemplu, la Titu Maiorescu, că merge la 10.000 - 11.000 de euro. Cei de la privat au crescut deja mult taxa pentru studenţii internaţionali. În cadrul G6, Asociaţia Universităţilor de Farmacie din România, care reuneşte cele şase universităţi mari - Iaşi, Bucureşti, Timişoara, Craiova, Cluj şi Târgu-Mureş - stabilim împreună aceste taxe, pentru a le uniformiza la nivel de ţară, taxelor pentru studenţii internaţionali. Noi am început deja admiterea pe bază de dosar la aceşti studenţi internaţionali şi avem deja trei pe loc, deci este încă o atracţie mare pentru studenţii din străinătate", a declarat rectorul Viorel Jinga.

În ciuda numărului mare de școli medicale, România a suferit mult timp din cauza lipsei de medici. Calitatea de membru al UE a fost benefică pentru studenții care migrează spre est, dar a rezultat și într-o migrare spre vest a medicilor români.

Aproximativ o treime din toți medicii români emigrează către țări mai bogate din diverse motive - de la salariile mari pe care le primesc în afara României, până la echipamentele performante pe care le întâlnesc în spitalele din străinătate.

Întrebată dacă ar vrea să rămână în România, Louise a ridicat din umeri și spune că probabil va reveni în Franța, acolo unde este și lipsa de medici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel