România, în topul consumului de antibiotice. Medic: Vor determina complicații cerebrale

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
romania in topul consumului de antibiotice. FOTO Pexels @ Suzy Hazelwood
romania in topul consumului de antibiotice. FOTO Pexels @ Suzy Hazelwood

România, în topul consumului de antibiotice, mare parte dintre acestea fiind administate fără prescripție medicală.

Rezistența la antibiotice va crește numărul deceselor la nivel mondial. Aceasta produce în fiecare an 700.000 de decese, iar în Europa sunt de peste 30.000, anunță Digi 24.

Nici în România situația nu este una foarte bună, căci ne aflăm pe primele locuri în ceea ce privește consumul de antibiotice, mare parte dintre acestea fiind administrate fără o prescripție medicală.

”Vor fi infecții, de exemplu, ale tractului respirator - sinuzite, otite, care vor determina complicații cerebrale destul de importante, vor fi infecții de trac genito-urinar, care se vor complica de asemenea cu septicemii sau alte infecții foarte grave, infecții care de obicei puteau fi tratate cu antibiotice obișnuite conform unor antibiograme și a unor analize care să permită o antibioterapie țintită.

Este și grija noastră pentru că s-a greșit atât de către corpul medical, cât și de pacienți, pentru că s-au administrat antibiotice fără justificare și infecțiile virale, dacă ne referim la tracturi respirator superior s-au tratat cu antibiotice în loc să se trateze cu medicație simptomatică”, a explicat dr. Codruț Sarafoleanu, medic ORL, la Digi 24.

Ce este antibiograma

Antibiograma reprezintă o analiză de laborator care oferă informații specifice în privința rezistenței unei bacterii la anumite categorii de antibiotice.

Scopul antibiogramei este de a alege antibioticul potrivit pentru a trata eficient infecția. În funcție de rezultatul obținut, medicul va stabili care este cea mai bună metodă de tratament și care sunt antibioticele indicate fiecărui caz.

De reținut că antibiograma este o analiză importantă, dar orientativă. Nu există o garanție totală că antibioticul care poate ajunge în focarul de infecție sau că o anumită concentrație este suficientă pentru înlăturarea infecției. Chiar și așa, în majoritatea cazurilor, se dovedește folositoare la distrugerea bacteriilor și microbilor din organismul uman.

Paracetamolul, risc de insuficiență hepatică. Expert, avertisment: Cel mai periculos medicament fără prescripție

Un expert medical a numit paracetamolul, analgezicul obișnuit, drept "cel mai periculos medicament fără prescripție medicală", notează The Mirror.

Profesorul John Brems a declarat, pentru ABC News, că paracetamolul a fost asociat cu insuficiență hepatică în cazurile în care nu a fost administrat corespunzător.

De altfel, acesta unul dintre cele mai frecvente medicamente luate pentru durerile de dinți, cap sau pentru scăderea temperaturii, mai ales că el se poate achiționa fără prescripție medicală.

Dar, dacă este luat incorect, medicamentul este capabil să ne provoace daune grave - inclusiv insuficiență hepatică.

Iar o formă de paracetamol, acetaminofenul, a fost numită de un expert medical american ”cel mai periculos medicament fără prescripție medicală” din America.

Vorbind pentru ABC News, profesorul John Brems, de la Universitatea Loyola din Chicago, a declarat că au existat cazuri în care analgezicul, cunoscut și sub numele de Tylenol, a fost asociat cu insuficiența hepatică.

Deși aceste cazuri sunt tulburătoare, este esențial să rețineți trei factori cheie:

- Nu se aplică tuturor formelor de paracetamol, ci doar Tylenol.
- Mulți dintre pacienții implicați au luat medicamentul în plus față de alcool
- Intoxicația a survenit după o perioadă prelungită de consum excesiv de medicament.

Potrivit sursei citate, cei care și-au administrat acest tip de paracetamol au raportat o otrăvire acută a ficatului, unii dintre ei necesitând chiar un transplant de ficat.
Profesorul Brems a dezvăluit că efectuează transplanturi la aproximativ trei-patru pacienți pe an ”și doi-trei mor înainte de a le putea face transplantul”, a spus el. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Vaxinia, virusul creat să omoare cancerul. Primul pacient a fost deja INJECTAT. Ciuhodaru: Rezultatele fantastice

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel