România fără bancă de piele. Ce soluție au găsit medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu

Acad.prof.dr. Dan Mircea Enescu, medic chirurg plastician pediatru, invitat la Academia de Sănătate
Acad.prof.dr. Dan Mircea Enescu, medic chirurg plastician pediatru, invitat la Academia de Sănătate

Pionierul unei bănci de piele din România, acad. prof. dr. Dan Mircea Enescu, doctor în știinte medicale, medic primar chirurgie plastică - microchirurgie reconstructivă, a vorbit în Exclusivitate în cadrul emisiunii Academia de Sănătate de la DC MEDICAL, moderată de acad. prof. dr. Irinel Popescu, despre motivele desființării băncii de piele de la Spitalul de Copii ,,Grigore Alexandrescu” din Capitală. Primul chirurg plastician de copii din România a dezvăluit și soluțiile pe care le-au găsit medicii din spitalul în care lucrează pentru copiii cu arsuri grave care au nevoie de grefă de piele.

La trei ani de la tragedia de la Colectiv, România nu mai are bancă de piele, fiindcă activitatea singurei bănci de acest tip din țară a fost suspendată în urmă cu doi ani.

,,Am socotit că a venit momentul s-o opresc pentru că se transformase într-un pericol și nu am vrut să transform o realizare de-o viață într-o armă de distrugere la fel de mare. Ar fi trebuit să avem și cod de bare, ca și când eram la un magazin, dar noi suntem totuși spital și dacă ați văzut spitalul și secția mea ați văzut o cămăruță lângă blocul operator și încă două mai mici care practic asigurau prepararea pielii pentru introducerea în refrigeratorul respectiv. Lucrurile erau mult prea precare și delicate ca să mai putem continua, mai mult decît atât noi dădeam piele pentu toată țara”, a explicat acad.prof.dr. Dan Mircea Enescu.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a declarat recent că banca de piele de la Spitalul Grigore Alexandrescu a primit un plan de conformare, în urmă cu doi ani având în vedere că era mai mult o improvizaţie și pentru că în acest timp nu s-a întâmplat nimic acestei bănci i-a fost suspendată activitatea.

Însă, reputatul chirurg plastician spune că fără o bancă de piele nu poți trata niciun ars, pentru că e nevoie de excizie cu grefare. Încă din 2014 a fost adoptată o Hotărâre de Guvern prin care se propunea înfiinţarea a patru bănci de piele în diverse locaţii din ţară, dar deocamdată nu s-a întâmplat nimic.  Din cele 4 , doar una ar putea prinde contur, conform declarațiilor Sorinei Pintea care a precizat că în acest moment se poate construi o singură bancă de piele în Bucureşti, bancă care va putea fi utilizată şi de către spitalele din Cluj.

,,Cele 4 bănci nu funcționează, nu au început nici măcar să fie construite, arșii grav sunt trimiși în străinătate. Eu am găsit o soluție pentru copiii arși. Iau piele de la părinții, îi trimit la Spitalul Municipal (nota red. Spitalul Universitar de Urgență București) acolo au condiții și standarde, le prelevează pielea, după care este adusă sub control în recipiente standardizate, o punem și o folosim la copii”, a explicat chirurgul Enescu.

În opinia acestuia, dacă dintr-o arsură de 80% din suprafața corpului, medicii reușesc să excizeze 30-40% pot transforma arsura într-o arsură mai ușoară.

,,Acoperim cu piele care este un pansament temporar, rezistă cam 2-3 săptămîni, după care trebuie înlocuit cu altceva dar îți dă un răgaz și evoluția se întrerupe așa de tare încât șocul combustional după aceea e redus, pentru că organismul încearcă să-și regăsească noii parametri la care să funcționeze. În 7-10 zile ar trebui să terminăm tot de excizat, dar nu prea putem. Timpul este contracronometru în arsuri”, a precizat invitatul emisiunii Academia de Sănătate.

Puteți urmări întreg materialul video aici.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel