Sute de cazuri de abuz şi exploatare sexuală a copiilor sunt înregistrate anual în România. Rapoarte oficiale arată că aproape două treimi dintre cazuri vizează copii din mediul rural, iar jumătate dintre aceşti copii sunt abuzaţi în familie, potrivit unui studiu publicat de World Vision România.
În 2016 s-au înfiinţat Centrele Comunitare de Resurse pentru Prevenirea Abuzului, Neglijării, Exploatării Copilului, prin intermediul cărora copiii din comunităţile în care activează fundația sunt monitorizaţi constant, inclusiv prin vizite la domiciliu. Atunci când se constată cazuri de abuz, neglijare şi exploatare este anunţată Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Centrele comunitare funcţionează în prezent în Cluj, Dolj, Ialomiţa, Vâlcea şi Vaslui.
Cifre obținute de România
Conform studiului „Out of the shadows” lansat de „The Economist Intelligence Unit”, la începutul acestui an, România a obţinut un scor de 52,8 din 100 în ceea ce priveşte măsurile luate împotriva exploatării şi abuzului sexual al copiilor.
Astfel, ţara noastră ocupă poziţia 21 din cele 40 de ţări analizate în studiu, clasându-se după Tanzania, Kenya şi Uganda, şi are cel mai mic scor general din Uniunea Europeană, fiind depăşită de Serbia, care a obţinut un scor de 58,2. Cel mai mare scor a fost obţinut de Marea Britanie (82.7), urmată de Suedia (81,5) şi Canada (75,3).
Studiul citat examinează patru arii principale care implică luarea de măsuri pentru combaterea problemelor legate de exploatoarea şi abuzul sexual al copiilor:
„Stabilitatea şi siguranţa naţională, sistemul de protecţie socială disponibil pentru copii şi familiile lor, normele sociale şi culturale”, unde România a obţinut un scor de 60.7%. Altă arie este „Cadrul legal pentru protecţia copiilor împotriva exploatării şi abuzului”, unde România a obţinut un scor de 68.1 %. În ce privește „Angajamentul guvernamental şi capacitatea sa de răspuns exprimat prin echiparea instituţiilor şi a personalului cu resursele necesare pentru a întelege, măsura şi răspunde adecvat problemei de exploatare şi abuz sexual al copiilor”, România a obţinut un scor de 46.3 %. De asemenea, la domeniul „Implicarea mediului de afaceri, a societătii civile şi a mass-mediei faţă de riscurile expunerii copiilor la abuz şi exploatare sexuală şi prin sprijinul direct al copiilor care cad victimă”, România a obţinut un scor de 39.7 %.
Scorul obţinut de România este unul mic, raportat la numărul mare de cazuri de abuzuri aupra copiilor. În 2017, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a înregistrat 817 cazuri de abuz şi exploatare sexuală. De aasemenea, tebuie ținut cont de faptul că nu toate cazurile au fos raportate.
World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume.
Studiul poate fi consultat aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.