Problema este accentuată de blocarea bugetului pentru contractele cost-volum și cost-volum-rezultat la nivelul anului 2022, deși nevoia reală este mult mai mare.
Pentru a îmbunătăți accesul pacienților la diagnosticare și terapii inovatoare, este necesar ca parteneriatele dintre industria farmaceutică, asociațiile de pacienți și autorități să fie dezvoltate și finanțate adecvat.
"Din păcate ne confruntăm cu un număr mare de pacienți care au nevoie de terapii și pentru care fiecare zi contează.
Conform studiului WHITE, în perioada 2019 - 2022, din 154 de molecule aprobate de Agenția Europeană a Medicamentelor, România are un număr mic de molecule compensate.
Referitor la anul 2022, nicio moleculă nu este compensată după 2 ani.
Pe data de 5 ianuarie 2024, niciuna dintre ele nu era compensată.
E adevărat, e un progres. Suntem doar la 778 de zile, dar în zona de oncologie, din păcate, avem 828 de zile, deci un număr mai mare de zile este necesar pentru accesul pacientului la terapie, iar rata de acces este și ea foarte importantă.
Considerăm că autoritățile române au în continuare multe de făcut și de construit.
Dacă Agenția Națională a Medicamentului din România a făcut progrese în evaluările pe care le face, avem probleme de blocare a sistemului de compensare sau de acces la terapii a pacienților.
După aceea, din păcate, bugetul pentru contractele cost-volum și cost-volum-rezultat este oarecum blocat la nivelul lui 2022, la 4,3 miliarde ron, când nevoia reală e aproape dublă.
Și acest lucru a întârziat extrem de mult accesul la noi medicații și la noi molecule și în zona de oncologie.
Ne așteptăm ca parteneriatele pe care industria și companiile farma încearcă să le dezvolte cu asociațiile de pacienți, cu instituțiile academice, cu autoritățile, să aducă acel plus de care avem nevoie pentru a finanța optim, adecvat și corespunzător nevoilor reale ale pacienților din România.
Un acces la diagnosticare, un acces la o terapie de înaltă tehnologie inovatoare va salva vieți, va reduce foarte mult din cheltuielile din sistemul de sănătate, va aduce pacienții care sunt internați la a fi activi, la a reduce din povara pe care statul îl are în acest moment pe toată zona de concedii medicale, zona de a ieși din productivitate și va reprezenta un câștig pentru toți", a declarat Luana Ionașcu, Director Government Affairs and Market Access Lead, Bristol Myers Squibb România Președinte Comisia pentru sănătate, Senatul României, în cadrul dezbaterii DC Media Group - "Accesul la prevenție, depistare precoce și terapii inovatoare privind combaterea cancerului".
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.