Rolul MANGANULUI în organism. Este TOXIC în cantități mari

Anisia Nica |
Data publicării:
rolul manganului FOTO: Pexels @suzy hazelwood
rolul manganului FOTO: Pexels @suzy hazelwood

Manganul este un mineral esențial pentru organism. Ce rol are acesta și care sunt efectele adverse atunci când nivelul de mangan este prea crescut?

Manganul este un mineral de care corpul nostru are nevoie pentru funcționalitatea normală a organismului. Din fericire, necesarul zilnic de mangan nu este crescut, dar este important să îl asigurăm.

Unde îl găsim?

Unele alimente conțin mangan, iar consumul acestora ne ajută să restabilim rapid nivelul din corp al acestui mineral. Potrivit healthline, manganul se găsește în semințe, cereale integrale și, în cantități mai mici, în legumele și fructele verzi, fasole, nuci, ciocolată neagră și în ceaiul verde.

Protecție pentru diabetici

Manganul reglează nivelul glicemiei și are rol pozitiv pentru pacienții care suferă de diabet. Un studiu din anul 2014 arată că persoanele diabetice din studiu, care aveau și disfuncții renale, prezentau un nivel scăzut de mangan în sânge. Acest lucru a sugerat că manganul joacă un rol important în echilibrul glucozei din sânge și în funcționalitatea rinichilor.

Sănătatea oaselor

Studiile medicale arată că principalul rol al manganului în organism este acela de a menține densitatea osoasă. Pe lângă mangan, oasele sănătoase sunt întreținute și de calciu, Vitamina D, zinc și cupru. Toate aceste elemente trebuie să fie în echilibru pentru prevenția patologiilor osteoarticulare. Dintre acestea, osteoporoza apare frecvență ridicată, în special la femeile ajunse în perioada menopauzei.

Efect antioxidant

Manganul are efect antioxidant. Mayoclinic subliniază rolul major al antioxidanților în organism și recomandă includerea acestora în dieta zilnică. Antioxidanții protejează celulele de radicalii liberi, compuși care intervin în apariția afecțiunilor cardiovasculare, cancerului și bolilor cronice. Radicalii liberi se formează atunci când este digerată mâncarea sau atunci când corpul nostru este expus la diverse substanțe (fumatul) sau la radiații.

Previne sângerările

Alături de Vitamina K, manganul este responsabil du menținerea  procesului normal de coagulare a sângelui. Medicalnewstoday arată că acest mecanism este esențial pentru vindecarea rapidă a rănilor, dar și pentru prevenția sângerărilor. 

Previne convulsiile

Cercetările arată că nivelul scăzut de mangan este corelat cu apariția epilepsiei. Aceasta este o afecțiune a sistemului nervos central și se caracterizează prin apariția convulsiilor. Mai multe despre epilepsie poți citi aici: 26 martie, Ziua Mondială a Epilepsiei. Ce este epilepsia și cum se tratează. Peste 120.000 persoane afectate doar în România

Efecte adverse

Deși este un mineral esențial organismului, healthline atrage atenția asupra faptului că dozele mari de mangan au efect toxic. Inhalarea manganului inflamează plămânii și determină apariția bronșitei și a tusei. Totodată, manganul are efect neurotoxic și reduce funcția motorie atunci când este ingerat în cantități crescute.

Vezi și: 5 motive pentru care să consumi PRUNE. Ce este adiponectina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel