Rolul genelor și a obiceiurilor sănătoase când vine vorba de longevitate. Cum poți contracara efectele genetice care scurtează viața

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
genetica Foto: Freepik @kjpargeter
genetica Foto: Freepik @kjpargeter

Descoperă cum poți influența durata vieții tale prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase și înțelege impactul geneticii asupra acestui proces.

Un nou studiu sugerează că persoanele cu gene care scurtează viața își pot prelungi durata de viață cu ajutorul unor obiceiuri sănătoase. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu stiluri de viață nesănătoase și predispoziții genetice au de două ori mai multe șanse de a muri decât cele cu obiceiuri și gene bune.

Studiul publicat în revista BMJ Evidence Based Medicine a constatat că renunțarea la fumat, moderarea consumului de alcool, practicarea unei activități fizice regulate și a unui somn adecvat, precum și adoptarea unei diete sănătoase pot reduce efectele genelor care scurtează viața cu peste 60%.

Impactul geneticii asupra apariția bolilor

Genele pot influența riscul de a muri din cauza unor boli precum cancerul, bolile de inimă și diabetul. Cu toate acestea, persoanele cu un risc genetic ridicat și-ar putea prelungi durata de viață cu aproape 5,5 ani prin adoptarea unui stil de viață sănătos la vârsta de 40 de ani. Kaytee Hadley, un dietetician funcțional, a declarat că peste 60% din soarta noastră este determinată de factori pe care îi putem controla, cum ar fi nutriția, mișcarea, fumatul și somnul. Sarah Louise Lilley, un practician în domeniul reducerii stresului, a fost de acord că putem influența dacă genele sunt reglate în sus sau în jos.

Speranța este ca aceste noi studii să continue să demonstreze ce este posibil din punct de vedere bilogic pentru omenire, crescând angajamentul oamenilor față de un stil de viață sănătos și schimbând percepția lor de la statutul de victimă la cel de împuternicire.

Vezi și: Quercetina, un flavonol recunoscut pentru proprietăți antiinflamatorii și reducerea riscului de cancer. Cele mai bune surse naturale de quercetină

Foto: Freepik @Wavebreak Media

Obiceiurile de viață

Un studiu la care au participat 353.742 de adulți de la UK Biobank, între 2006 și 2010, a constatat că cei predispuși genetic la o moarte prematură au avut cu 21% mai multe șanse de a muri, indiferent de stilul de viață.

De asemenea, s-a a constatat că cei cu un stil de viață nesănătos aveau cu 78% mai multe șanse de a muri prematur decât cei cu un stil de viață sănătos, indiferent de genetica lor. Potrivit MedicalNewsToday, cei care aveau atât un stil de viață nesănătos, cât și predispoziții genetice erau de două ori mai predispuși să moară.

Obiceiurile de sănătate care au avut cel mai mare impact asupra longevității au fost: să nu fumezi niciodată, activitatea fizică regulată, somnul adecvat și o dietă sănătoasă. Autorii studiului au subliniat importanța unui stil de viață sănătos în atenuarea impactului factorilor genetici asupra reducerii duratei de viață și au sugerat că politicile de sănătate publică pentru îmbunătățirea stilurilor de viață sănătoase ar putea servi drept completări puternice ale asistenței medicale convenționale.

CItește și: Testul de sânge care indentifică osteoartrita cu 8 ani mai devreme decât radiografiile. Biomarkerii care pot prezice apariția timpurie a osteoartritei la genunchi

Genetica și longevitatea

Un studiu publicat în 2023 în The Lancet Healthy Longevity a constatat că adoptarea unui stil de viață sănătos, chiar și la o vârstă înaintată, este asociată cu un risc mai mic de mortalitate și o speranță de viață mai mare. Cercetarea a evidențiat importanța unui stil de viață sănătos în prelungirea duratei de viață, în special pentru persoanele cu risc genetic ridicat.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din San Diego au descoperit că, chiar dacă genele nu prezic longevitatea, comportamentele pozitive legate de stilul de viață, precum exercițiile fizice regulate și statul mai puțin pe scaun, pot prelungi durata de viață. Aladdin H. Shadyab,  profesor asistent la Școala Herbert Wertheim de Sănătate Publică și Știința Longevității Umane de la UC San Diego, a condus studiul.

Acesta a subliniat că, chiar dacă genele predispun indivizii la o viață lungă, rămânerea activă din punct de vedere fizic este totuși importantă pentru a atinge longevitatea. Medicii speră ca aceste informații să împuternicească oamenii de pretutindeni, subliniind importanța de a face schimbări durabile care se adaugă pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel