Rolul chirurgiei în cancer. Dr Eliza Gangone: Când este extirpată o tumoră și când trebuie păstrată o bucată din ea

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Dr Eliza Gangone, la Interviurile DC Medical
Dr Eliza Gangone, la Interviurile DC Medical

Dr Eliza Gangone, reputat chirurg specializat în chirurgie oncologică, a explicat, EXCLUSIV la DC Medical, care sunt pilonii principali ai tratamentului în cancer – adică din ce e compus tratamentul multimodal - și ce rol joacă chirurgia în tratamentul acestei boli cumplite. 

„Prin tratament multimodal se înțelege un fel de terapie care combină mai multe metode de tratament în cancer. Principalele metode de tratament sunt: tratamentul chirurgical, alături de chimioterapie, radioterapie și hormonoterapie. Desigur, mai sunt și alte terapii, gen imunoterapie, terapii țintite și, nu în ultimul rând, vin puternic din urmă anumite modalități de tratament mai puțin medicale gen metodele alternative au medicina complementară, care folosește o serie de metode de tratament gen acupunctură, diete personalizate, meditația, hipnoza, și acestea, în anumite țări, sunt recunoscute ca metode alternative de tratament în cancer. (...) Ele de fapt fac parte din stilul de viață al unor pacienți și se pare că pe unii îi ajută foarte mult”, a explicat Dr Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală și are competențe în chirurgia oncologică, de la Spitalul Clinic SANADOR. 

Medicul, care realizează intervenții atât clasice, cât și laparoscopice, a detaliat apoi ce înseamnă și ce poate face chirurgia în cancer. 

„Rolul chirurgiei este esențial, este acela de exereză, de îndepărtare totală a formațiunii tumorale, Nu poți vindeca o tumoră dacă nu o extirpi din corpul uman. Acum, tratamentul chirurgical trebuie întotdeauna stabilit în funcție de scopul pe care-l ai în momentul în care ai în față un pacient cu cancer. Ca să stabilești exact care este rolul chirurgiei la un pacient, trebuie să știi exact ce stadiu de boală are pacientul. Pentru că rolul chirurgiei poate fi unul radical, adică de vindecare, practic, sau poate fi unul paleativ.

Prin chirurgie radicală se înțelege de fapt îndepărtarea totală a formațiunii tumorale, fără țesut macroscopic tumoral, restant, la sfârșitul intervenției chirurgicale, sau poate fi unul paleativ, situați frecvente de altfel, în care noi nu putem extirpa în totalitate tumora din mai multe motive. În primul rând pentru că uneori tumora invadează structuri care sunt imposibil de îndepărtat din corpul uman, care ar produce atât de multe avarii unor vase sau unor organe vecine fără de care noi nu putem supraviețui, și atunci suntem nevoiți să păstrăm o parte din tumoră, această intervenție numindu-se una paleativă. Dar prin îndepărtarea unui volum cât mai mare din tumoră și limitarea țesutului restant, practic noi creăm premisele sau posibilitatea altor metode de tratament, precum chimioterapia, de a ajuta la vindecarea pacientului”, a spus dr Eliza Gangone. 

Ce provoacă apariția cancerului gastric și ce șanse de supraviețuire ai dacă boala ți-e depistată la timp, aflați din video:  

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel