Valva aortică are rolul de a permite sângelui să curgă într-o singură direcție, din inimă în aortă, asigurând astfel circulația corectă a sângelui în corp.
Deteriorarea valvei aortice apare atunci când aceasta nu se deschide sau nu se închide corect, perturbând fluxul sanguin și punând stres pe inimă. Acest lucru poate duce la dureri în piept, dificultăți de respirație și, în cazuri severe, insuficiență cardiacă, potrivit Yale Medicine.
Boala valvei aortice poate lua două forme principale:
- stenoza aortică
- insuficiența aortică.
"Este practic o degenerare a valvei care se produce cu timpul. Există determinări genetice, dificil de găsit niște cauze pe care noi să reușim să le îndepărtăm, din păcate.
Reumatismul poate să aibă atingere la nivelul valvelor, evident la nivelul valvei aortice și mitrale. Este una din cauze.
O altă cauză ar putea fi bicuspidia aortică. Inițial, această bicuspidie a exclus posibilitatea tratării prin procedura TAVI. Ulterior, pe măsură ce tehnologia și ingineria au reușit să facă valve din ce în ce mai performante, acum se pot trata și acești pacienți cu bicuspidia aortică, ceea ce reprezintă un beneficiu major.
Acum rămâne în discuție vârsta la care acești pacienți pot fi tratați, pentru că din punct de vedere al evoluției pacienților care au deja o implantare prin tehnica TAVI, în ultimele studii, această valvă este în evoluție bună 10 ani de zile, în medie.
Evident, unii pacienți vor beneficia de mai mult, alții de mai puțin. Din această cauză, cu cât pacientul este mai în vârstă, nu există neapărat această problemă, pentru că dacă își pune la 80 de ani o valvă, sigur că la 90 de ani deja sunt mai puțini supraviețuitori din păcate. Deși orice valvă poate fi tratată, valvă în valvă sau schimbată valva.
De aceea, cumva, tehnica aceasta se aplică mai ales după 70 de ani. Sunt grupe de pacienți de 55-60 de ani care beneficiază de o valvă prin tratament minim-invaziv inițial, ulterior primind o astfel de valvă prin procedura TAVI. Și atunci cumva evoluția lui este acoperită de tratamentul acesta", a declarat dr. Rodica Niculescu, medic Cardiologie Intervențională la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.
Potrivit National Institutes of Health (NIH), aceste boli se pot dezvolta odată cu înaintarea în vârstă sau din cauza unor medicamente sau proceduri medicale.
Factorii de risc includ:
- vârsta înaintată
- istoricul medical - problemele de valvă mitrală sau valvă aortică bicuspidă care pot fi ereditare. Un istoric familial de boală coronariană precoce poate crește riscul
- obiceiurile de viață - lipsa activității fizice, alimentația nesănătoasă, fumatul și obezitatea
- ale afecțiuni precum hipertensiunea, diabetul, bolile autoimune precum lupusul și alte afecțiuni cardiace
- tratamentul cu radiații pentru cancer
- bărbații sunt mai predispuși decât femeile să aibă anumite afecțiuni ale valvelor cardiace precum stenoza aortică
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.