Cercetătorii au studiat toate părțile rodiei pentru beneficiile lor potențiale pentru sănătate. Aceste părți includ fructul, semințele, uleiul de semințe, coaja bogată în tanin, rădăcina, frunza și floarea.
Rodia a fost folosită ca supliment alimentar pentru multe afecțiuni, inclusiv răni, afecțiuni cardiace, disfuncție erectilă, probleme intestinale, pentru fertilitate și ca gargară pentru durerile de gât, dar și antifungic. Rodia se comercializează ca fruct, suc, capsule, extracte, ceaiuri, pulberi și alte produse.
Ce beneficii medicale dovedite are
Nu avem o mulțime de dovezi științifice puternice cu privire la efectele rodiei pentru sănătatea oamenilor, dar cele câteva studii făcute arată următoarele potențiale beneficii:
Un studiu clinic din 2012, publicat în Free Radical Biology and Medicine, și care a înrolat 101 pacienți dializați, a sugerat că sucul de rodie poate ajuta la eliminarea infecțiilor. În studiu, pacienții cărora li s-a administrat suc de rodie de trei ori pe săptămână, timp de un an, au avut mai puține spitalizări pentru infecții și mai puține semne de inflamație, comparativ cu pacienții care au primit placebo.
Extractul de rodie ca apă de gură poate ajuta la controlul plăcii dentare, conform unui mic studiu clinic din 2011, cu 30 de participanți sănătoși.
Rodia poate ajuta la îmbunătățirea unor semne ale bolilor de inimă, dar cercetarea nu este definitivă. Două studiile care emit această ipoteză sunt cele publicate în 2013 și 2017.
Rodiile au proprietăți antiinflamatorii puternice, care sunt în mare parte mediate de proprietățile antioxidante ale punicalaginelor din conținutul lor. Studiile în laborator au arătat că pot reduce activitatea inflamatorie în tractul digestiv, precum și în cancerul de sân și celulele cancerului de colon.
Cancerul de prostată este un tip frecvent de cancer la bărbați. Studiile de laborator sugerează că extractul de rodie poate încetini reproducerea celulelor canceroase și chiar poate induce apoptoza, sau moartea celulelor canceroase.
Hipertensiunea arterială (hipertensiunea arterială) este unul dintre principalii factori care conduc la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Într-un studiu, persoanele cu hipertensiune arterială au avut o reducere semnificativă a tensiunii arteriale după ce au consumat 150 ml de suc de rodie zilnic timp de două săptămâni. Alte studii au descoperit efecte similare, în special pentru tensiunea arterială sistolică, care este numărul mai mare într-o citire a tensiunii arteriale.
Artrita este o problemă comună în țările occidentale. Există multe tipuri diferite de artrită, dar majoritatea implică o formă de inflamație la nivelul articulațiilor. Având în vedere că compușii vegetali din rodie au efecte antiinflamatorii, are sens că ar putea ajuta la tratarea artritei. Interesant, studiile de laborator sugerează că extractul de rodie poate bloca enzimele care sunt cunoscute a deteriora articulațiile la persoanele cu osteoartrită. Acest extract a fost, de asemenea, demonstrat că ameliorează artrita la șoareci, dar dovezi din cercetările umane sunt foarte limitate până în acest moment.
Acidul punicic, principalul acid gras din rodie, poate ajuta la protejarea împotriva mai multor etape în procesul bolilor de inimă. Un studiu de 4 săptămâni la 51 de persoane cu niveluri ridicate de trigliceride a arătat că 800 mg ulei din semințe de rodie a scăzut semnificativ trigliceridele și a îmbunătățit raportul trigliceride - colesterol bun HDL.
Un alt studiu a analizat efectele sucului de rodie la persoanele cu diabet zaharat tip 2 și colesterol ridicat. Cercetătorii au remarcat reduceri semnificative ale colesterolului LDL „rău", precum și alte îmbunătățiri.
Sucul de rodie a fost, de asemenea, demonstrat - atât la animale, cât și la om - că poate proteja particulele de colesterol LDL de oxidare, unul dintre pașii cheie în calea către boli de inimă.
Posibile reacții adeverse
Unele persoane, în special cele cu alergii la plante, pot fi alergice la rodie. Nu este clar dacă rodia interacționează cu medicamentul anticoagulant warfarina (care subțiază sângele) sau cu medicamentele care funcționează în mod similar în organism, atrag atenția experții de la Centrul Național american al Sănătății Complementare și Integrative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.