Rodia este săracă în calorii și grăsimi, dar bogată în fibre, vitamine și minerale.
Rodiile conțin antioxidanţi, care mențin sănătatea inimii, sănătatea urinara, rezistenta, și nu numai. Rodiile sunt fructe rotunde, roșii. Ele prezintă o parte interioară albă, care este ambalată cu crocante, suculente semințe comestibile numit arils.
Acestea pot fi cel mai bine cunoscute pentru sucul viu colorat în care sunt adesea folosite, dar aceste fructe unice au mult mai multe de oferit.
Cu potențialul de a susține multe aspecte ale sănătății, de la imunitate la sănătatea creierului, rodiile merită adăugate la rutina de alimentație sănătoasă.
Semințele mici roz din interiorul unei rodii, numite arils, sunt porțiunea comestibilă a fructului. În general, rodiile sunt sărace în calorii și grăsimi, dar bogate în fibre, vitamine și minerale. Ele conțin, de asemenea, unele proteine.
Rodia, valori nutriționale
Calorii: 234
Proteine: 4,7 grame
Grăsime: 3,3 grame
Carbohidrați: 52 grame
Zahăr: 38,6 grame
Fibră: 11,3 grame
Calciu: 28,2 mg sau 2% din valoarea zilnică (DV)
Fier: 0,85 mg, sau 5% din DV
Magneziu: 33.8 mg, sau 8% din DV
Fosfor: 102 mg, sau 8% din DV
Potasiu: 666 mg, sau 13% din DV
Vitamina C: 28,8 mg, sau 32% din DV
Acid folic (vitamina B9): 107 mcg, sau 27% din DV
Comparativ, o porție de 1/2 ceașcă (87 de grame) de arils oferă 72 de calorii, 16 grame de carbohidrați, 3,5 grame de fibre, 1 gram de grăsime și 1,5 grame de proteine.
Rețineți că informațiile nutriționale pentru rodie și arils diferă de cele ale sucului de rodie, care nu va oferi prea multe fibre sau vitamina C. Acest lucru se aplică fructelor în general - consumul întregii forme va oferi mai multe fibre, potrivit Healthline.
Rodiile, bogate în antioxidanți
Antioxidanții sunt compuși care ajută la protejarea celulelor corpului de daunele cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt întotdeauna prezenți în corpul tău, dar având prea multe dintre ele pot fi dăunătoare și pot contribui la o serie de boli cronice.
Rodiile sunt bogate în antioxidanți și compuși polifenolici care oferă protecție împotriva acestor daune.
Principalii compuși bioactivi cu activitate antioxidantă care se găsesc în rodii se numesc punicalagins, antocianine și taninuri hidrolizabile.
Rodia ajută la menținerea inflamației la distanță
Inflamația pe termen scurt este un răspuns corporal normal la infecție și rănire. Cu toate acestea, inflamația cronică poate fi o problemă dacă este lăsată netratată - și este comună astăzi, în special în culturile occidentalizate.
Atunci când inflamația nu este abordată, aceasta poate contribui la multe afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă, diabet zaharat de tip 2, cancer, și boala Alzheimer.
Consumul de rodii poate ajuta la prevenirea inflamației cronice asociate cu creșterea riscului de boli cronice. Acest lucru este atribuit în mare măsură compușilor numiți punicalagins, care s-au dovedit a avea proprietăți antioxidante și antiinflamatorii în studiile pe eprubetă și pe animale.
Unele studii umane au descoperit, de asemenea, că consumul de suc de rodie poate reduce markerii de inflamație în organism.
Rodia, proprietăți anticancerigene
Unele studii de laborator descoperit că anumiți compuși din fructele de rodie, suc, și ulei pot ajuta la uciderea celulelor canceroase sau încetini răspândirea lor în organism.
Atât studiile de eprubetă, cât și studiile umane indică faptul că rodia poate ajuta la combaterea inflamației și la încetinirea creșterii celulelor canceroase. De fapt, fructul a demonstrat efecte anti-tumorale în cancerele pulmonare, mamare, prostatei, pielii și colonului.
Potrivit unui studiu mai vechi, extractul de rodie, de asemenea, poate fi util pentru încetinirea creșterii, sau chiar cauzând moartea, de celulele cancerului de prostată.
Rodia menține sănătatea inimii
Există dovezi că fructele bogate în compuși polifenolici, cum ar fi rodia, pot avea efecte benefice asupra inimii. Într-un studiu uman, persoanelor cu boli de inimă li s-au administrat 1 cană (220 ml) de suc de rodie zilnic timp de 5 zile.
Sucul a redus semnificativ frecvența și severitatea durerii toracice, precum și anumiți biomarkeri din sânge care sugerează un efect protector asupra sănătății inimii.
Rodia susţine sănătatea urinară
Studiile de eprubetă și studiile umane au descoperit că extractul de rodie poate ajuta la reducerea formării de pietre la rinichi, un beneficiu care este în mare măsură atribuită activității sale antioxidante.
Într-un studiu, adulții cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani care se confruntă cu pietre la rinichi recurente au primit 1,000 mg de extract de rodie timp de 90 de zile. Extractul de rodie inhibă mecanismul prin care pietrele la rinichi se dezvoltă.
Rodia, proprietăți antimicrobiene
Compușii de rodie pot ajuta la combaterea microorganismelor dăunătoare, cum ar fi anumite tipuri de bacterii, ciuperci și drojdie. De exemplu, atât studii mai vechi și mai noi sugerează că acestea pot proteja sănătatea gurii prin direcționarea germenilor orali nedoriți. Rodiile pot ameliora respirația urât mirositoare și previn cariile.
Rodia, benefică pentru creier
Rodiile conțin compuși numiți ellagitannins, care acționează ca antioxidanți și reduc inflamația din organism. Ca atare, ele oferă, de asemenea, beneficii de protecție pentru creier împotriva condițiilor care sunt influențate de inflamație și stres oxidativ.
Unele studii au descoperit că ellagitannins poate ajuta la protejarea creierului de la dezvoltarea bolii Alzheimer și boala Parkinson prin reducerea daunelor oxidative și creșterea supraviețuirii celulelor creierului.
Ele pot sprijini, de asemenea, de recuperare de la leziuni cerebrale hipoxic-ischemice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.