Cea mai avansată chirurgie minim invazivă este chirurgia robotică, iar la SANADOR prin sistemul robotic da Vinci Xi se pot efectua o varietate de intervenții robotice atât pentru patologia benignă cât și cea malignă.
Chirurgia robotică este deosebit de utilă în intervențiile chirurgicale laborioase care necesită disecții minuțioase în regiuni anatomice greu accesibile, precum:
- Rezecții de esofag
- Gastrectomii
- Hemicolectomii (rezecții colonice)
- Rezecții de rect
- Histerectomii
- Limfodisecții
- Defecte parietale complexe
Robotul, beneficii pentru pacient
"Față de chirurgia deschisă, robotul, care e partea tehnicilor minim-invazive, are toate avantajele chirurgiei minim-invazive, așa cum le are și laparoscopia și care sunt cunoscute.
- Agresiunea asupra organismului este mai mică, recuperarea este mai rapidă. Patologia postoperatorie legată de plaga chirurgicală, practic, în minim-invaziv nu există. Eventrațiile post-operatorii, supurațiile postoperatorii care pot genera probleme de sănătate majore, grave, nu există.
- Inflamația postoperatorie, așa-zisele aderențe postoperatorii în minim invaziv, sunt mult mai puține decât în chirurgia clasică.
- Confortul pacientului e mai mare.
- Pacientul se recuperează mai repede.
- Perioada de inabilitate post-operator legată de muncă și de activitatea zilnică, e mai scurtă în minim invaziv decât în chirurgia clasică", a declarat medicul Bogdan Marțian, în exclusivitate pentru DC Medical.
Robotul, avantaje față de laparoscopie
"Robotul față de laparoscopie, are câteva avantaje clar demonstrate.
- Imaginea este stabilă, pentru că imaginea, camera de luat vederi este fixată la unul din brațele robotului și nu se mișcă în timpul operației. În laparoscopie o ține un ajutor care se poate mișca și duce la riscul de greșeală.
În chirurgia deschisă ochii îmi aparțin, eu mă uit unde vreau și îmi întreb privirea unde vreau.
În chirurgia minim invazivă ochii mei sunt cameră, nu mai sunt eu. Și atunci, dacă în laparoscopie ochii mei sunt în mâna ajutorului, în chirurgia robotică sunt tot în mâna mea pentru că eu mișc camera acolo unde vreau, în funcție de ce vreau să fac.
- Pe lângă asta este siguranța mișcărilor, care sunt foarte precise și sunt situații în care limita între patologic și normal este extrem de fină. Pot fi 2 mm, 3mm și unde dacă nu scoți tot, pacientul riscă o recidivă dacă e vorba de un cancer. Dacă scoți prea mult pacientul poate risca o invalidare ulterioară și un deficit al confortului vieții post-terapeutic.
În afară de asta, din punct de vedere tehnic instrumentele robotice sunt articulate, adică instrumentul are o tijă fixă și un capăt mobil. Capătul mobil este partea activă a instrumentului.
În laparoscopie tija activă este tija de susținere și capătul activ sunt în linie și nu-și schimbă direcția una față de alta.
În robotică toate instrumentele, partea activă este articulată și se poate mișca de jur împrejur. O mișcăm noi din manetele astea, din joystick. Și atunci, instrumentul poate să se ducă de multe ori după colț și să realizeze ceea ce în laparoscopie nu se poate.
În chirurgia deschisă avem spațiu să dăm cu mâna la o parte, e altceva, dar sunt câteva zone în abdomen în care accesul este foarte greu și aici e vorba de pelvis, de capetele abdomenului, și de partea superioară, de joncțiunea esogastrică, ori acolo accesul poate fi foarte greu și în chirurgia clasică și în chirurgia laparoscopică, pentru că în laparoscopie instrumentul este drept.
Este un spațiu foarte îngust, mai ales la bărbat, în pelvis și acolo e foarte dificil să lucrezi cu instrumente de laparoscopie drepte.
- Instrumentul robotic permite accesul în spații foarte greu accesibile și asta înseamnă că se poate lucra într-un spațiu foarte greu accesibil, într-o operație dificilă, se poate lucra mult mai corect și cu mai multă siguranță pentru pacient", a conchis medicul primar chirurgie generală, Bogdan Marțian.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.