Riscurile medicale la care sunt expuse persoanele cu părul brunet. Legătura dintre culoarea naturală a părului și sănătatea pielii sau dependențele

Monika Baciu |
Data publicării:
parul brunet - FOTO: Freepik@vecstock
parul brunet - FOTO: Freepik@vecstock

Părul brunet ascunde câteva secrete surprinzătoare, de la legătura cu sănătatea pielii până la predispoziția către anumite dependențe.

Într-o lume plină de nuanțe și variante, părul brunet strălucește ca un simbol al diversității și al eleganței naturale. De la tonuri călduroase de arțar până la profunzimea închisă a nucii, brunetul este mai mult decât o simplă culoare de păr, este o poveste despre bogăția și frumusețea spectrului natural.

Potrivit salonului de coafură Cutters His & Hers Hairdressing, unele dintre cele mai comune nuanțe de păr brun pe care le veți găsi în întreaga lume variază de la maro arțar la maro nuc, maro deschis și maro închis.

Melanina, impact asupra culorii naturale

Melanina din păr influențează culoarea sa naturală. Cei cu păr întunecat posedă un tip specific de melanină cunoscut sub numele de eumelanină. Cu cât este mai mare cantitatea de eumelanină în părul tău, cu atât este mai probabil să ai păr negru. În mod invers, persoanele cu păr blond au cantități minime de eumelanină.

Acest lucru plasează brunetele undeva la mijloc, ceea ce le conferă nuanța lor mai deschisă sau mai închisă de maro. Fie că părul tău este negru, blond, roșcat, brun sau oriunde între aceste culori, există avantaje și dezavantaje pentru fiecare nuanță, inclusiv cele legate de sănătate.

Vezi și: Când ar trebui administrate statinele pentru scăderea colesterolului. Ce este metoda PREVENT

Persoanele cu păr brunet, expuse la alunițe

Persoanele cu păr brunet, expuse la alunițe - FOTO: Freepik@EyeEm

De mult timp s-a crezut că persoanele ale căror piele sau păr conține mai puțină melanină sunt mai susceptibile la afectarea de către razele UV ale soarelui. Dar aceasta nu înseamnă că doar blondele sau persoanele cu păr roșcat pot pleca de pe plajă cu o arsură gravă de soare. În plus față de pistrui și pete de bătrânețe, alunițele pot apărea și ca rezultat al expunerii la soare.

Cercetătorii dintr-un studiu din 2010 publicat în Journal of the American Academy of Dermatology au dorit să vadă dacă culoarea părului influențează sensibilitatea la soare și dezvoltarea alunițelor la copiii mici.

Echipa de cercetare a examinat mai mult de 650 de copii albi non-hispanici din Colorado și a descoperit că copiii de 9 ani cu păr întunecat care au suferit arsuri solare urmate de o bronzare ușoară au dezvoltat mai multe alunițe decât copiii cu părul deschis la culoare cu aceeași grad de sensibilitate la soare.

Deși sunt rezultatul creșterii excesive a celulelor pielii, alunițele de cele mai multe ori nu sunt un semn de cancer, conform MedlinePlus. Cu toate acestea, cercetătorii au determinat că persoanele cu păr întunecat ar putea fi potențial mai expuse la melanom decât s-a crezut anterior.

Vezi și: Două simptome cheie ale unui ucigaș tăcut. Poate duce la deces

Persoanele cu părul brunet, expuse dependenței de nicotină

Fumatul vine cu o serie de riscuri potențiale pentru sănătate, de la boli pulmonare până la cancer, diabet, boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), accident vascular cerebral și altele. Persoanele care fumează pot dezvolta și o dependență de nicotină.

Conform National Institute on Drug Abuse, drogul stimulant oferă creierului tău o lovitură de dopamine în doar 10 secunde după ce tragi o țigară, ceea ce te poate determina să revii pentru mai mult. Unele persoane pot fi mai predispuse să dezvolte o dependență de nicotină, iar din nefericire, aceasta include brunetele.

Într-o recenzie științifică din 2006 publicată în Nicotine & Tobacco Research, cercetătorii explică modul în care melanina, metabolismul și absorbția nicotinei se influențează reciproc. Creșterea nicotininei apare în țesuturile corpului care găzduiesc melanina, dar este melanina care încetinește capacitatea corpului de a metaboliza nicotina.

Acest lucru înseamnă că nicotina petrece mai mult timp în corpul tău. Acest lucru a fost dovedit într-un studiu animal din 1999 în care firele de șoarece pigmentate au fost găsite să conțină concentrații mai mari de trei substanțe chimice diferite, inclusiv nicotină, în comparație cu firele de șoarece nepigmentate. Cu cât petrece mai mult timp nicotina în corpul tău, cu atât este mai mare probabilitatea de a dezvolta dependență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel