Cerneala pentru tatuaje conține agenți cancerigeni cunoscuți care pot fi transportați prin corp și pot ajunge în ganglionii limfatici. Cu toate acestea, există puține cercetări care să stabilească dacă tatuajul crește riscul de cancer al unei persoane.
Cercetătorii de la Universitatea Lund au descoperit un risc de limfom cu 21% mai mare la persoanele cu tatuaje în comparație cu cele fără. Dimensiunea tatuajului a avut un efect redus asupra riscului de cancer.
În timp ce cercetătorii erau deja conștienți de proprietățile potențial cancerigene ale unor cerneluri pentru tatuaje, autorii acestui studiu au spus că impactul pe care acestea îl aveau asupra riscului de cancer nu era, ceea ce i-a determinat să întreprindă cercetarea actuală.
Cerneala este transportată departe de piele de către sistemul imunitar, deoarece organismul încearcă să elimine particulele de cerneală pe care le percepe ca fiind străine. Acest proces mută pigmentul în ganglionii limfatici și este stocat permanent acolo.
Cercetătorii și-au propus să facă legătura și să înțeleagă modul în care sănătatea noastră este afectată de stocarea permanentă a unor substanțe chimice potențial toxice în cadrul sistemului imunitar.
Riscul de limfom
Un studiu la care au participat 1.398 de persoane cu limfom și 4.193 fără limfom a constatat că 21% dintre cei cu limfom aveau un tatuaj, în timp ce 18% nu aveau niciun tatuaj. Riscul de limfom a fost cu 81% mai mare pentru cei cu tatuaje în cei doi ani după ce au primit un tatuaj, scăzând între anii 3-10 după tatuaj și crescând la 19% după 11 ani.
Dimensiunea tatuajului nu a avut niciun impact asupra riscului de limfom. Cele două limfoame cu cel mai mare risc pentru persoanele cu tatuaje au fost limfomul difuz cu celule B mari și limfomul folicular. Studiul evidențiază importanța înțelegerii relației dintre tatuaje și riscul de limfom.
Originea riscului crescut de cancer
Un studiu a constatat că tatuajul poate crește riscul de limfom, dar cercetătorii nu au investigat cauza. Aceștia și-au ajustat analiza în funcție de factori precum nivelul de educație, venitul, fumatul și starea civilă pentru a minimiza impactul statutului socio-economic și al stilului de viață asupra rezultatelor.
Wael Harb, hematolog și oncolog medical certificat la Memorial Care Cancer Institute, a declarat că, deși s-a constatat că tatuajele sunt un factor de risc pentru limfom, factorii de stil de viață asociați cu persoanele care se tatuează, cum ar fi fumatul și consumul de substanțe, ar putea contribui, de asemenea, la creșterea riscului. Harb a avertizat că rezultatele studiului indică necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a disocia efectele tatuajelor de factorii de stil de viață asociați și pentru a înțelege mai bine rolul stilului de viață în asocierile observate.
Rachel Orritt, manager de informații despre sănătate la Cancer Research UK, nu a fost de acord nici ea, afirmând că nu există suficiente dovezi pentru a spune că tatuajele cresc riscul de cancer și că sunt necesare mai multe cercetări. Ea i-a sfătuit pe oameni să evite fumatul, să aibă o dietă sănătoasă și să reducă consumul de alcool pentru a-și reduce riscul de cancer.
Foto: Freepik @fxquadro
Riscurile pentru sănătate ale unui tatuaj
Tatuajul expune persoanele la riscuri legate de cerneală și de utilizarea acelor, inclusiv la riscul de transmitere a hepatitei C prin intermediul acelor sterilizate necorespunzător. Hepatita C a fost legată de un risc crescut de limfom non-Hodgkin.
În timp ce unii viruși pot provoca limfom, artiști tatuatori sunt bine instruiți în materie de siguranță și igienă, astfel încât acest lucru nu explică rezultatele. Studiul sugerează că practicile de tatuare ar putea să nu fie atât de dăunătoare pe cât se credea anterior.
Citește și: Cauzele frecvente ale durerii de umăr: de la leziuni la afecțiuni medicale. Când să mergi la doctor
Conștientizarea implicațiilor unui tatuaj
Popularitatea tatuajelor a crescut la începutul anilor 2000, aproximativ 20% dintre europeni având tatuaje. Această expunere crescută la cerneală de-a lungul vieții nu a fost analizată în mod adecvat, iar creșterea de 21% a riscului de limfom se referă la un risc de bază foarte scăzut. Cu toate acestea, persoanele tatuate ar trebui să fie conștiente de potențialele efecte adverse asupra sănătății și să apeleze la asistență medicală în cazul în care prezintă simptome legate de tatuaje.
Autorii studiului au efectuat studii paralele asupra a două tipuri de cancere de piele (melanom malign și carcinom cu celule scuamoase) și urmează să demareze noi studii pentru a investiga dacă tatuajele cresc riscul altor boli ale sistemului imunitar, cum ar fi boala tiroidiană și artrita reumatoidă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.