Identificarea din timp a persoanelor care au riscul crescut de a dezvolta demență la bătrânețe le poate ajuta pe acestea să ia măsuri preventive sau să planifice îngrijirile de care vor avea nevoie mai târziu. Bărbații tineri înalți au riscul mai mic de a dezvolta demență la bătrânețe, sugerează un studiu publicat astăzi în eLife.
„Am vrut să vedem dacă înălțimea corpului la bărbații tineri este asociată cu diagnosticul de demență, în timp ce exploram dacă scorurile testelor de inteligență, nivelul educațional și factorii de mediu și genetici subiacenți împărtășiți de frați explică relația", spune autorul principal Terese Sara Høj Jørgensen, Profesor asistent la Secția de Medicină Socială, Departamentul de Sănătate Publică, Universitatea din Copenhaga, Danemarca.
Pentru a face asta, Jørgensen și colegii ei au analizat date despre 666.333 de bărbați danezi născuți între anii 1939 și 1959, inclusiv 70.608 de frați și 7.388 de gemeni, din registrele naționale daneze. Cercetătorii au găsit, dintre subiecți, un număr de 10.599 de bărbați care au dezvoltat demență mai târziu în viață.
Riscul scade la fiecare 6 cm în plus peste medie
Analiza ajustată a acestui grup a arătat că a existat o reducere de aproximativ 10% a riscului de a dezvolta demență la fiecare 6 cm avuți peste înălțimea medie. Atunci când echipa a avut în vedere rolul potențial al inteligenței sau educației, asocierea dintre înălțime și riscul de demență a fost redusă doar ușor.
Ei au descoperit că relația dintre cele două elemente persistă și la frații care au înălțimi diferite, ceea ce sugerează că genetica și caracteristicile familiei nu explică de ce bărbații scunzi au un risc de demență mai mare. Acest lucru a fost valabil și atunci când au studiat datele privind gemenii, deși rezultatele acestui grup au fost mai puțin sigure.
„Un punct forte al studiului nostru este că s-au ajustat rezultatele pentru rolul potențial al educației și al informațiilor în riscul de demență al bărbaților tineri, ambele putând construi o rezervă cognitivă și pot face acest grup mai puțin vulnerabil la dezvoltarea demenței", explică autorul principal Merete Osler, Profesor la Centrul de Cercetări și Prevenții Clinice, la Spitalul Bispebjerg și Frederiksberg, și la Universitatea din Copenhaga.
„Rezerva cognitivă" se referă la capacitatea creierului de a improviza și de a rezolva problemele care apar în viața de zi cu zi. Osler spune că ajustarea pentru educație și inteligență reduce probabilitatea ca relația dintre înălțime și demență să fie explicată cu adevărat prin rezerva cognitivă.
Riscul nu ține de educație sau inteligență
„Împreună, rezultatele noastre indică o asociere între înălțimea mai mare la bărbații tineri și un risc mai mic de diagnostic de demență mai târziu în viață, care persistă chiar și atunci când este ajustat pentru nivelul educațional și scorurile obținute la testele de inteligență", spune Osler. "Analiza datelor referitoare la frați confirmă aceste constatări și sugerează că asocierea poate avea rădăcini comune în expunerile de mediu din copilărie care nu sunt legate de factorii familiali (genetici, n.r.) împărtășiți de frați."
Ea adaugă că o limitare importantă a studiului este incertitudinea dacă aceste rezultate pot fi extrapolate și pentru femei, deoarece studiile anterioare asupra diferențelor potențiale de gen în relația dintre înălțime și demență sunt în cea mai mare parte neconcludente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.