Într-un studiu publicat în revista The Innovation, cercetătorii de la Universitatea Emory au descoperit că expunerea pe termen lung la poluarea aerului urban ar fi putut face COVID-19 mai mortal. „Atât expunerea pe termen lung, cât și pe termen scurt la poluarea aerului a fost asociată cu un impact sistemic direct și indirect asupra corpului uman prin creșterea stresului oxidativ, a inflamației acute și a riscului de infecție respiratorie”, spune Donghai Liang de la Universitatea Emory, co-autor al lucrării împreună cu Liuhua Shi.
Cercetătorii au analizat principalii poluanți atmosferici urbani, inclusiv particule fine (PM2.5), dioxid de azot (NO2) și ozon (O3), în 3.122 în mai multe state din Statele Unite ale americii, din ianuarie până în iulie. Pentru a examina asocierea dintre poluanții din aerul înconjurător și severitatea rezultatelor COVID-19, aceștia au investigat două rezultate majore ale decesului, rata mortalității de caz (adică, numărul deceselor în rândul persoanelor care au fost diagnosticate cu COVID-19) și rata mortalității (adică, numărul deceselor COVID-19 în populație). Cei doi indicatori pot implica susceptibilitatea biologică la decese prin COVID-19 și pot oferi informații despre gravitatea deceselor prin COVID-19 la populația generală.
Dintre poluanții analizați, NO2 a avut cea mai puternică corelație cu creșterea susceptibilității la deces din cauza COVID-19. O creștere de 4,6 părți per miliard (ppb) a NO2 în aer a fost asociată cu creșteri de 11,3% și 16,2% a ratei de mortalitate și respectiv a mortalității COVID-19. Mai mult, Liang și colegii săi au descoperit că doar o reducere de 4,6 ppb a expunerii pe termen lung la NO2 ar fi împiedicat 14.672 de decese în rândul celor care au fost testați pozitiv pentru virus. Echipa a observat, de asemenea, o asociere semnificativă în marjă între expunerea la PM2.5 și rata mortalității la COVID, dar nu s-au găsit asociații notabile cu O3.
„Expunerea pe termen lung la poluarea aerului urban, în special la dioxidul de azot, ar putea spori susceptibilitatea populației la rezultatele severe ale decesului COVID-19”, spune Liang. „Este esențial să transmiteți acest mesaj practicienilor din domeniul sănătății publice și factorilor de decizie politică pentru ca aceștia să ia în considerare protejarea populațiilor vulnerabile care trăiau într-o poluare istorică ridicată cu NO2, inclusiv în zonele metropolitane din statul New York, New Jersey, California și Arizona.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.