Rezultatele unui nou studiu, publicat pe 10 iulie în jurnalul de specialitate BMJ, sugerează că limitarea consumului de băuturi zaharoase ar putea contribui la o reducere a cazurilor de cancer.
De ceva timp, cercetătorii au asociat băuturile dulci cu o gamă largă de riscuri pentru sănătate. Vorbim de obezitate, de diabetul de tip 2 și de bolile cardiovasculare, acestea fiind însă doar câteva dintre afecțiunile pe care studiile anterioare le-au asociat cu băuturile dulci.
Unele studii, realizate pe șoareci, au sugerat că zahărul adăugat în băuturile nealcoolice poate conduce la răspândirea cancerului și la creșterea tumorilor. Noul studiu duce însă mai departe explorarea legăturii dintre băuturile zaharoase și cancer, constantând că exist o asociere între ele.
Cercetătorii spun că deși trebuie să fim prudenți în a interpreta aceste rezultate, concluziile studiului se adaugă la numărul tot mai mare de dovezi care indică faptul că reducerea consumului de băuturi zaharoase, împreună cu impozitarea și restricțiile de marketing, ar putea contribui la reducerea cazurilor de cancer.
Revenind la studiu, echipa de cercetători din Franța și-a propus să evalueze asocierea dintre consumul de băuturi zaharoase – adică băuturi îndulcite cu zahăr și sucuri 100% din fructe-, dar și băuturi artificiale îndulcite (diet) - adică „toate băuturile care conțin îndulcitori non-nutritivi, cum ar fi băuturi răcoritoare dietetice, siropuri fără zahăr și băuturi pe bază de lapte dietetic", și riscul general de cancer, precum și particular asupra riscului de cancer de sân, prostată și a celor colorectale.
Eloi Chazelas, de la Sorbonne Paris Cité Epidemiology and Statistics Research Center din Franța, este autorul principal al studiului.
Băuturile zaharoase și riscul de cancer
Chazelas și echipa sau au examinat legătura dintre consumul de băuturi zaharoase și diferite forme de cancer la 101.257 de adulți francezi, cu vârsta medie de 42 de ani. Cercetătorii au obținut datele din baza de date a studiului NutriNet-Santé.
Folosind chestionarele de 24 de ore (completate online) despre alimente, cercetătorii au evaluat consumul a 3.300 de tipuri diferite de alimente și băuturi pentru participanții la studiu. Mai mult, observarea clinică a participanților a continuat de-a lungul a 9 ani.
Chazelas și colegii au luat în considerare co-factori potențiale, inclusiv vârsta, sexul, educația, riscul ereditar de cancer și factorii de stil de viață - cum ar fi comportamentul la fumat și modelele de exerciții fizice.
Consumul mediu zilnic de băuturi zaharoase a fost mai mare la bărbați decât la femei (90,3 ml față de 74,6 ml). În timpul monitorizării, au fost diagnosticate și validate 2.193 de cazuri de cancer (693 de cancer de sân, 291 de cancer de prostată și 166 de cancere colorectale). Vârsta medie la diagnosticul de cancer a fost de 59 de ani.
Risc cu 22% mai mare de cancer la sân
Analiza a arătat că la o creștere cu 100 de mililitri a consumului zilnic de băuturi zaharoase, riscul de cancer general a crescut cu 18%, iar riscul de cancer la sân a crescut cu 22%.
Atunci când cercetătorii au analizat separat riscul pentru sucurile 100% din fructe, au constatat că acestea au crescut și riscul de cancer general, și pe cel de cancer mamar. Cu toate acestea, studiul nu a constatat nicio astfel de legătură pentru cancerul colorectal sau cancerul de prostată.
Prin comparație, însă, băuturile dietetice nu au crescut riscul de cancer. Oamenii de știință explică asta prin faptul că persoanele care au consumat băuturi dietetice au făcut acest lucru în cantități foarte mici, așa că sugerează interpretarea acestor rezultate cu precauție.
Cercetătorii spun că posibile explicații pentru această conexiune între băuturile zaharoase și cancer ar putea fi efectul zahărului conținut în acestea asupra grăsimii viscerale (depozitate în jurul organelor vitale, cum ar fi ficatul și pancreasul), nivelurile de zahăr din sânge și markerii inflamatorii, toate legate de creșterea riscului de cancer. Alți compuși chimici, cum ar fi aditivii din unele sucuri ar putea juca, de asemenea, un rol, adaugă ei.
Acesta este un studiu observațional, deci nu poate stabili o relație cauză-efect, și autorii spun că nu pot exclude unele clasificări greșite ale băuturilor și nu garantează diagnosticarea fiecărui caz nou de cancer.
Cu toate acestea, eșantionul de studiu a fost mare și oamenii de știință au fost capabili să adapteze datele pentru o gamă largă de factori potențial influenți. Mai mult, rezultatele au fost în mare parte neschimbate după teste suplimentare, sugerând că rezultatele rezistă examinării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.