Riscul de boli de inimă și AVC după 60 de ani, ce exerciții fizice trebuie să facă bătrânii

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Greutate sub control
Greutate sub control

După vârsta de 60 de ani crește major riscul de boli de inimă și AVC mai ales dacă bătrânii nu fac exerciții fizice cu o anumită frecvență, arată un nou studiu.

Persoanele cu vârsta peste 60 de ani ar trebui să facă mai multe exerciții fizice, nu mai puține, pentru a preveni apariția de boli de inimă și accidentul vascular cerebral (AVC), potrivit concluziilor unui studiu asupra a peste 1,1 milioane de vârstnici publicat vineri în the European Heart Journal.

Cercetătorii din Coreea de Sud au descoperit că persoanele care făceau activitate fizică redusă pe măsură ce îmbătrâneau aveau un risc crescut cu 27% de probleme cardiace și ale vaselor de sânge, în timp ce cei care și-au crescut nivelul de activitate aveau un risc redus de boli cardiovasculare cu până la 11%.

Legătura dintre nivelurile de activitate fizică și riscul de boli cardiovasculare la persoanele în vârstă este valabilă chiar și pentru persoanele cu dizabilități și afecțiuni cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de colesterol și diabetul de tip 2.

Cercetătorii, conduși de Kyuwoong Kim, doctorand la Departamentul Științelor Biomedicale din Universitatea Națională din Seul, sub supravegherea profesorului Sang Min Park, au efectuat studiul pe 1.119.925 bărbați și femei cu vârsta de 60 de ani sau mai mare și care au avut două controale medicale consecutive prin Serviciul Național de Asigurări de Sănătate din Coreea (NIHS), din 2009 până în 2010 și din 2011 până în 2012. NIHS oferă servicii medicale pentru aproximativ 97% din populația coreeană. Participanții au fost urmăriți până în decembrie 2016.

Exercițiile viguroase și frecvente sunt soluția

La fiecare consult, participanții au răspuns la întrebări despre activitatea lor fizică și stilul lor de viață. Cercetătorii au calculat cantitatea de exerciții moderate (de exemplu, 30 de minute sau mai mult pe zi de mers rapid, dans, grădinărit etc) și exerciții viguroase (de exemplu, 20 de minute sau mai mult pe zi de alergare, ciclism, exerciții aerobice etc) pe săptămână la fiecare screening, și cum s-a schimbat în cei doi ani între proiecții.

Apoi, cercetătorii au colectat date despre boli de inimă și accident vascular cerebral (AVC), din ianuarie 2013 până în decembrie 2016 și și-au ajustat analizele pentru a ține cont de factorii socioeconomici, cum ar fi vârsta și sexul, alte condiții medicale și medicamente luate, dar și comportamente de viață, cum ar fi fumatul și consumul de alcool.

Vârsta medie a participanților a fost de 67 de ani, iar 47% au fost bărbați. Aproximativ două treimi au declarat că au fost inactivi fizic atât la prima și a doua perioadă de screening. O proporție mai mare de femei au fost inactive fizic (78% și 77%) în comparație cu bărbații (67% și 66%) în ambele perioade de screening. Doar 22% din persoanele inactive și-au crescut activitatea fizică până la cel de-al doilea consult, iar 54% dintre persoanele care au făcut exerciții de cinci sau mai multe ori pe săptămână la momentul primului screening au devenit inactive până în momentul celui de-al doilea. În perioada de urmărire, au fost înregistrate un total de 114.856 de cazuri de boli cardiace sau accidente vasculare cerebrale.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au trecut de la a fi continuu inactive la controlul de sănătate din 2009-2010 la o activitate moderată sau intensă (de trei până la patru ori pe săptămână) la controlul din 2011-2012 aveau un risc redus cu 11% de probleme cardiovasculare. Cei care erau moderat activi sau puternic activi de una sau de două ori pe săptămână la primul consult aveau un risc redus de 10% dacă își creșteau activitatea fizică la cinci sau mai multe ori pe săptămână.

În schimb, cei care au fost moderat sau viguros activi de mai mult de cinci ori pe săptămână la primul control și apoi au devenit continuu inactivi la al doilea control au avut un risc crescut cu 27% de probleme cardiovasculare.

Ar trebui „prescrise” de către medici

Când cercetătorii au privit în mod special persoanele cu dizabilități și afecțiuni cronice, au descoperit că cei care au trecut de la a fi inactivi la activi sau moderat sau puternic activi de trei până la patru ori pe săptămână și-au redus riscul de probleme cardiovasculare. Mai precis țpersoanele cu dizabilități aveau un risc redus de 16%, iar cele cu diabet, tensiune arterială crescută sau niveluri de colesterol au avut un risc redus între 4-7%.

Kim a spus, într-un material dat publicității de Societatea Europeană de Cardiologie, că „cel mai important mesaj din această cercetare este că adulții în vârstă ar trebui să își crească sau să își mențină frecvența de exerciții fizice pentru a preveni bolile cardiovasculare. La nivel global, această constatare are o importanță pentru sănătatea publică, deoarece populația lumii în vârstă de 60 de ani și mai mare este de așteptat să totalizeze două miliarde până în 2050, ceea ce reprezintă o creștere de la 900 de milioane în 2015, conform Organizației Mondiale a Sănătății. În timp ce adulților în vârstă le este dificil să se implice în activitate fizică regulată pe măsură ce îmbătrânesc, cercetările noastre sugerează că este necesar să fim mai activi fizic pentru sănătatea cardiovasculară, iar acest lucru este valabil și pentru persoanele cu dizabilități și afecțiuni cronice de sănătate".

„Credem că programele bazate pe comunitate pentru încurajarea activității fizice în rândul adulților în vârstă ar trebui promovate de către guverne. De asemenea, din perspectivă clinică, medicii ar trebui să „prescrie"activitatea fizică împreună cu alte tratamente medicale recomandate pentru persoanele cu risc ridicat de boli cardiovasculare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel