Riscul ascuns al sedentarismului asupra sănătății cardiovasculare. Cum poți face schimbarea la un stil de viață mai activ

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sedentarism Foto: Freepik @Marcela Ruty Romero
Sedentarism Foto: Freepik @Marcela Ruty Romero

Un nou studiu recent a subliniat efectele negative ale sedentarismului asupra sănătății, arătând cum timpul petrecut într-o poziție statică poate afecta grav sănătatea.

Un nou studiu publicat în Medicine & Science in Sports & Exercise a constatat că multe persoane care fac exerciții fizice în mod regulat, dar își petrec majoritatea timpului stând jos, sunt cunoscute și sub numele de „cartofi activi de canapea”. Aceste persoane, despre care s-a constatat că au un nivel ridicat al glicemiei, colesterolului și grăsimii corporale, reprezintă o parte semnificativă a populației care își petrece cea mai mare parte a timpului stând jos.

Studiul, al cărui coautor este Sebastien Chastin, profesor de dinamică a comportamentului de sănătate la Universitatea Caledoniană, explică faptul că, deși exercițiile fizice sunt în general benefice pentru sănătate, societatea noastră devine din ce în ce mai sedentară la locul de muncă, în timpul liber sau în mijloacele de transport, ceea ce duce la creșterea timpului petrecut în poziție șezândă.

Cercetarea oferă o perspectivă asupra consecințelor potențiale ale faptului de a fi un cartof activ de canapea și oferă sfaturi pentru un stil de viață mai sănătos.

Ce inseamnă să fii un sedentar activ?

Un studiu care a analizat date de la peste 3.700 de bărbați și femei din Finlanda a identificat patru tipuri de persoane: persoane active, persoane sedentare care se mișcă puțin, persoane care fac exerciții fizice sedentare și persoane care se mișcă. Oamenii sedentari activi făceau exerciții fizice timp de 30 de minute, dar stăteau jos timp de 10 sau mai multe ore în restul zilei, fând mai puțin de 220 de minute pe zi de mișcare ușoară.

Aceștia fac de obicei un efort pentru a încorpora un antrenament în ziua lor, dar își petrec majoritatea timpului stând jos. Persoanele care fac exerciții fizice și cei care se mișcă au petrecut mai puțin timp în sedentarism, efectuând mai multe activități fizice de intensitate ușoară în sus și au avut diferențe favorabile în ceea ce privește markerii de sănătate cardiometabolică.

Studiul a concluzionat că profilurile de activitate în stare de veghe, caracterizate prin efectuarea mai multor activități fizice de intensitate ușoară în sus, care au dus la mai puțin timp petrecut în sedentarism, au fost asociate cu o sănătate cardiometabolică mai bună după ce s-a ținut cont de durata somnului și de condiția fizică cardiorespiratorie.

Foto: Freepik

Condiții rezultate din sedentarism

Un studiu a constatat că statul în șezut pentru perioade lungi de timp poate duce la afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral, colesterol ridicat și hipertensiune arterială.

Principalele riscuri sunt reprezentate de afecțiunile cardiovasculare pentru populația generală, cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, colesterolul ridicat și hipertensiunea arterială.

Cercetările au descoperit, de asemenea, o legătură între statul așezat pentru perioade lungi de timp și apariția durerilor de spate. Echilibrul dintre statul așezat și activitatea fizică este important, deoarece un dezechilibru mare între statul așezat și activitatea fizică pare să fie legat de o sănătate cardiometabolică precară.

Specialistul în medicină sportivă și chirurgul ortoped Ralph Gambardella a subliniat importanța mișcării regulate pentru sănătatea generală. Statul așezat restul zilei după exerciții fizice poate face mușchii mai puțin flexibili și îi poate irosi, ceea ce duce la beneficii mai mici din programul de exerciții fizice.

Cum să fii mai activ

Un studiu sugerează că oamenii ar trebui să profite de orice ocazie pentru a se mișca mai mult, chiar dacă se află în teritoriul activ al canapelei din motive legate de muncă sau din alte motive.

Printre strategiile simple de luat în considerare se numără parcarea mașinii în cel mai îndepărtat loc liber de la destinație, folosirea mai des a scărilor în locul liftului, ridicarea pentru a spăla vasele și mersul pe jos până la magazinul alimentar pe un drum mai lung. Aceste strategii simple pot ajuta la creșterea activității fizice ușoare și la a fi mai puțin sedentari, ceea ce poate fi benefic pentru sănătatea cardiometabolică a adulților.

Dacă sunteți blocat la un birou, Dr. Gambardella recomandă să profitați de pauzele de cafea și să stați în picioare și să vă plimbați în timp ce răspundeți la apeluri. Medicul de medicină sportivă Michael Tiso, oferă sugestii suplimentare pentru cei blocați la un birou pentru o mare parte din zi. El recomandă să setați o alarmă pentru a merge timp de cinci până la 10 minute la fiecare oră, chiar dacă este vorba doar de mers la baie.

Pentru cei cărora le place să aibă obiective specifice, profesorul Chastin a descoperit că este utilă efectuarea a aproximativ 2,5 minute de exerciții fizice pentru fiecare oră în care stați jos sau între șapte și 14 minute de activitate ușoară pe oră de ședere zilnică.

Pentru a vă ajuta în acest efort, luați în considerare posibilitatea de a investi într-un ceas inteligent care vă urmărește mișcarea în timpul zilei și vă oferă alerte atunci când este timpul să vă ridicați.

Pe scurt, este important să fii sincer cu tine însuți cu privire la rezultate și să iei măsuri pentru a evita teritoriul de canapea activă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel