Programul prea lung de muncă este un potențial factor de risc pentru accident vascular cerebral. În Japonia, spre exemplu, 60% din cazurile de Karoshi (deces din cauza excesului de muncă) au decedat în urma unui AVC, iar anterior, un studiu danez, a arătat că există o legătură între programul prea lung de lucru și accidentul cerebral vascular hemoragic.
Dar un nou studiu, realizat în Franța, arată că oamenii care au lucrat în mod regulat peste programul normal de 8 ore aveau un risc mai mare de orice fel de accident vascular cerebral, mai ales dacă au lucrat acele ore timp de 10 ani sau mai mult la rând. Iar pericolul este mai mare la persoanele cu vârste mai mici de 50 de ani, au constatat cercetătorii.
Risc de AVC mai mare și cu 45%
Cercetătorii au definit, în acest studiu, programul lung de lucru ca fiind de 10 ore sau mai multe. Studiul, publicat în revista Stroke a Asociației Americane a Inimii (link direct studiu), a analizat cazurile din baza de date CONSTANCES (un grup de studiu francez cu 143.592 de participanți despre care se colectează date din 2012 încoace).
În general, 29% din participanții la studiu au raportat că au avut program lung de lucru și 10% dintre ei au raportat că au avut astfel de program timp de un deceniu sau chiar mai mult.
În studiu, 1.224 de participanți au avut un accident vascular cerebral. Cei care au muncit după un program lung aveau un risc mai mare cu 29% de AVC. Cei care au muncit după un astfel de program timp de 10 ani sau mai mulți, au avut, însă, un risc cu 45% mai mare!
Mai mult, asocierea între programul lung de muncă și riscul de AVC nu e diferită la femei față de bărbați, dar a fost mai puternică, spre exemplu, la medici și alți angajați din sistemul de sănătate care aveau vârsta sub 50 de ani.
Riscul crește și dacă muncești 10 ore pe zi, timp de 50 de zile pe an
Partea și mai proastă - dacă se poate spune așa – este că și dacă muncești câte 10 ore sau mai mult pe zi, timp de doar 50 de zile dintr-un an, ajungi să ai acest risc crescut de accident vascular cerebral, arată studiul.
Autorul studiului, dr. Alexis Descatha, cercetător la Spitalul din Paris, Universitatea Versailles și Angers și la Institutul Național Francez de Sănătate și Cercetări Medicale (Inserm), a declarat, într-un comunicat, că rezultatele studiului au fost neașteptate.
Notând orele îndelungate pe care le muncesc foarte mulți angajați din sistemul sanitar spre exemplu, Descatha spune că rezultatele o afectează personal. „În calitate de clinician, îi voi sfătui pe pacienții mei, dar și pe colegii mei, să lucreze mai eficient. Și intenționez să-mi urmez propriile sfaturi”, a spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.