În studiul condus de oamenii de știință de la University College London (UCL), au fost investigate 3191 de persoane. Folosind tehnologia cu ultrasunete, cercetătorii au analizat vasele de sânge de la nivelul gâtului și au măsurat intensitatea pulsului, precum și abilitățile de memorie în următorii 15 ani (studiul a început în 2002).
Rezultatele studiului au demonstrat că cei cu pulsuri mai intense aveau cu 50% mai multe șanse de a suferi un declin cognitiv mai mare și un risc mai ridicat de demență în următorul deceniu, în comparație cu restul participanților, informează Medicalxpress.com.
Cercetătorii speră că astfel ar putea oferi un nou mod de a anticipa declinul cognitiv.
Un puls mai intens poate provoca leziuni la nivelul vaselor mici ale creierului, modificări structurale ale rețelei vaselor de sânge, precum și sângerări minore cunoscute sub numele de mini-stroke. Declinul cognitiv este adesea unul din primele semne de demență, dar nu toți cei care îl experimentează vor continua să dezvolte această afecțiune.
Cercetătorii au spus ca testul ar putea oferi un nou mod de a identifica persoanele care sunt expuse riscului de a dezvolta demența.
Controlul tensiunii arteriale și al colesterolului, alimentația sănătoasă, exercițiile fizice regulate și fumatul nu pot ajuta la prevenirea demenței, sugerează dovezile.
"Demența este rezultatul final al deceniilor de deteriorare, așa că până când oamenii devin demenți trebuie să identificăm o modalitate de a vedea cine avansează și cine nu", a declarat dr. Scott Chiesa, de la UCL.
Cercetătorii plănuiesc ca în studiul următor să utilizeze RMN-ul pentru a verifica dacă oamenii au schimbări structurale și funcționale în creier care ar putea explica declinul lor cognitiv. Ei doresc, de asemenea, să testeze dacă scanarea îmbunătățește scorurile predictive de risc pentru demență, care există deja.
Dr. Carol Routledge, director de cercetare la Alzheimer Research UK, a declarat, potrivit BBC.com că nu a fost clar dacă scanarea cu ultrasunete ar putea îmbunătăți diagnosticul de demență.
,,Ceea ce știm este că aprovizionarea cu sânge în creier este incredibil de important și că menținerea inimii sănătoase și a tensiunii arteriale sunt asociate cu un risc mai mic de a dezvolta demența”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.