Risc ridicat de ateroscleroză dacă faci asta zilnic

Sebastian Florea |
Data actualizării: | Data publicării:

Riscul de ateroscleroză este mult mai ridicat în cazul în care ai un somn insuficient, conform unui studiu recent.

Persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte sunt cu 27% mai predispuse să se confrunte cu probleme la nivelul vaselor de sânge în comparaţie cu cele care se odihnesc frecvent câte şapte sau opt ore, conform unui studiu publicat săptămâna aceasta, citat de Xinhua.

Studiul efectuat în Statele Unite şi publicat luni în Journal of the American College of Cardiology a descoperit o asociere între perioadele reduse de somn şi creşterea riscului de acumulare de aterom pe pereţii vaselor de sânge. De asemenea, a fost observat un risc cu 34% mai mare de a dezvolta ateroscleroză în cazul persoanelor cu un somn de slabă calitate.

Acesta este primul studiu care demonstrează că somnul măsurat în mod obiectiv este asociat în mod independent cu ateroscleroza, la nivelul întregului organism, nu doar la inimă, după cum a subliniat unul dintre autorii principali ai lucrării ştiinţifice, Jose Ordovas, cercetător în domeniul nutriţiei la Universitatea Tufts. La acest studiu au luat parte aproape 4.000 de angajaţi în domeniul bancar din Spania, fiind utilizate tehnici de imagistică pentru detectarea leziunilor vasculare la o populaţie cu media de vârstă de 46 de ani şi fără boli cardiovasculare cunoscute.

Un somn de bună calitate, chiar şi pe o perioadă scurtă, poate depăşi efectele dăunătoare ale odihnei insuficiente, potrivit rezultatelor studiului. Totodată, oamenii de ştiinţă au notat că un somn de peste opt ore pe noapte poate fi asociat cu o creştere a riscului de ateroscleroză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel