Deși am crede că virusul SARS-CoV-2 nu mai este chiar atât de nou și credem că am cam aflat despre el ce era de aflat, se pare că mai apar noutăți, în special după recuperare. Unele complicații sunt greu de decodat. Căderea părului, oboseală, dificultăți de respirație, probleme cardiace și acum tulburări de rinichi de adăugat la lista complicațiilor post-COVID.
Un studiu recent a sugerat că pacienții recuperați de COVID au un risc crescut de a dezvolta afecțiuni renale, inclusiv boli ale rinichilor în stadiu terminal. Se pare că, deși cei cu o formă severă a bolii sunt mai predispuși la dezvoltarea tulburării, nici pacienții cu boală ușoară până la moderată nu fac excepție.
Dr. Punit Gupta, Consultant Senior, Departamentul de Nefrologie, Spitalul Sharda, Greater Noida, confirmă și spune că pacienții cu COVID și cei care și-au revenit deja prezintă acum un risc crescut de boli renale, în comparație cu cei non-COVID. „Dar acest lucru se aplică în principal pacienților care au avut o formă severă a bolii și au necesitat spitalizare. Acești pacienți pot prezenta leziuni renale acute sau un nivel ridicat de proteine în urină”, spune Gupta.
Infecția urinară, febra și durerile abdominale pot fi unele dintre simptomele unei posibile tulburări renale. „Acum, pentru a afla dacă este din cauza COVID sau a unei infecții normale urinare și rinichi, medicul trebuie să ia referințe din istoricul pacientului. Trebuie să evaluăm pacientul și apoi poate fi aflat adevăratul motiv”, explică Gupta.
Primul semn al unei infecții acute a rinichilor poate fi scăderea debitului de urină, umflarea piciorului, dificultăți de respirație, somnolență și, uneori, convulsii. De asemenea, spune medicul, crește foarte mult riscul de a suferi afecțiuni renale pacienților care au suferit și infecții precum malarie sau febra Dengue.
„Toți pacienții recuperați de COVID, fie că sunt forme ușoare, moderate sau severe, ar trebui să evite alcoolul și fumatul. Ar trebui să evite să mănânce junk-food și alte alimente nesănătoase, deoarece acestea pot duce la infecții gastro-intestinale. Evitați să luați medicamente suplimentare care nu sunt prescrise de medicul dumneavoastră. Și, dacă suferi de diabet sau hipertensiune arterială, încercați să ține afecțiunea sub control cu medicamente”, recomandă Gupta.
Tratamentul pentru aceste afecțiuni renale, spune el, depinde de starea pacientului și poate varia de la un tratament medicamentos până la dializă.
Cei care suferă deja de episoade de infecție a tractului urinar (ITU) ar trebui să fie foarte precauți. „Chiar și persoanele care nu suferă de această afecțiune, nu ar trebui niciodată să-și țină vezica urinară. Urinați când este necesar. Nu amânați des. Acest lucru vă va crește riscul de a face o infecție de urină sau renală”, sugerează Gupta.
Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.