Rinosinuzita cronică cu polipi nazali. Un nou tratament, descris de experții de la Harvard

Florina Pop |
Data publicării:
Sinuzita poate fi cauzată de o bacterie sau de un virus FOTO: pixabay.com
Sinuzita poate fi cauzată de o bacterie sau de un virus FOTO: pixabay.com

Rinosinuzita cronică este o afecțiune medicală de lungă durată, cauzată de infecție sau expunere la iritanți. Unii dezvoltă simptome suplimentare.

Rinosinuzita cronică cu polipi nazali. Un nou medicament a fost aprobat recent în tratamentul rinosinuzitei cronice cu polipi nazali. Rinosinuzita cronică nu este o afecțiune care poate pune viața în pericol, dar natura și evoluția cronică a bolii pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții, afectând munca, productivitatea și somnul și duc la consecințe sociale și emoționale, cum ar fi depresia și anxietatea, scrie medicul Alice Maxfield pe Harvard Health Publishing.

Ca simptome ale rinosinuzita cronice amintim: obstrucția nazală, congestia nazală, drenajul nazal, pierderea mirosului și a gustului și durerea și presiunea facială. Unele persoane care au această afecțiune dezvoltă simptome suplimentare precum astmul și polipii nazali, care sunt exacerbate de alergii subiacente. Un polip nazal este o tumoră necanceroasă care crește din mucoasa nasului sau a sinusurilor și afectează sistemul de drenaj al sinusurilor, explică sursa citată.

Rinosinuzita cronică cu polipi nazali. Cum e utilizat noul medicament

Actualul tratament pentru rinosinuzita cronică cu polipi nazali include o combinație de terapii care vizează simptomele, iar acesta presupune tratamente medicale și chirurgicale - antibiotice, corticosteroizi orali pe termen scurt, spray-uri nazale cu steroizi, irigarea sinusurilor și chirurgia sinusului endoscopic. Însă, multe persoane continuă să prezinte simptome în ciuda tratamentului.

La începutul acestui an, FDA a aprobat dupilumab (Dupixent) pentru a trata rininosinuzita cronică cu polipi nazali care nu este controlată în mod adecvat cu un tratament standard. Poate fi utilizat împreună cu celelalte tratamente. Dupilumab este un tip de medicament care încurajează sistemul imunitar al organismului pentru a-l ajuta să își facă treaba. Inhibă în mod specific citokinele IL-4 și IL-13, substanțe chimice implicate în răspunsul alergic inflamator care duce la simptome. Se administrează prin injecție, sub piele, la fiecare săptămână. Poate fi administrat în cabinetul medicului sau autoadministrat acasă.

Rinosinuzita cronică cu polipi nazali. Ce zic studiile

Mai multe studii clinice, inclusiv unul recent publicat în JAMA (și finanțat de producătorul medicamentului), au analizat efectele acestui nou medicamente asupra afecțiunii rinozinuzită cronică cu polipi nazali. În studiul JAMA, participanții au primit fie dupilumab plus un spray nazal cu steroizi, fie un placebo plus un spray nazal cu steroizi, timp de 16 săptămâni.

Cei tratați cu dupilumab au avut îmbunătățiri semnificative în congestia nazală și obstrucție, simțul mirosului și, în general, scăderea nevoii de corticosteroizi orali și chirurgie. La acei participanți care au avut și astm, funcția pulmonară s-a îmbunătățit. S-au observat reduceri ale dimensiunii polipului nazal și aspectul îmbunătățit al sinusurilor. Pacienții au înregistrat o îmbunătățire a simptomelor încă de la patru săptămâni după tratament și au continuat să înregistreze o îmbunătățire mai mare decât grupul placebo până la un an.

"Dupilumab nu este un remediu pentru rinozinuzita cronică cu polipi nazali. Cu toate acestea, este o avansare interesantă în tratamentul unei afecțiuni cronice care are un impact semnificativ asupra sănătății fizice și emoționale", subliniază medicul Alice Maxfield pe Harvard Health Publishing.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel